Όσο αφορά στη θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες, οι οποίες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα έχουν παρόμοια θρεπτική αξία. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Επίσης, πολλοί καταναλωτές βιολογικών προϊόντων τα προτιμούν, αναφέροντας ότι έχουν πιο “πλούσια γεύση”.
Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ καλή τροφή για τον οργανισμό μας, καθώς είναι απαλλαγμένη από βλαβερές και πιθανώς ύποπτες ουσίες που επιβάλλει η μαζική παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή να φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Σε μια έρευνα που έγινε σε καταναλωτές βιολογικών προϊόντων στις Η.Π.Α. το 2003, το 69% απάντησε ότι προτιμά τα βιολογικά προϊόντα επειδή τα θεωρεί πιο υγιεινά.
Έκθεση από τον οργανισμό Soil Association του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες βιολογικές καλλιέργειες φαίνεται να έχουν υψηλότερες περιεκτικότητες θρεπτικών συστατικών με προστατευτική δράση για την υγεία, όπως οι πολυφαινόλες και το λυκοπένιο. Άλλη σχετική μελέτη έδειξε ότι το λυκοπένιο στη τομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες, τα φλαβονοειδή στα μήλα και η ρεσβερατόλη στο κόκκινο κρασί είναι σημαντικά αυξημένα στα βιολογικά προϊόντα.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιολογικές καλλιέργειες προωθούν τη βιοποικιλότητα. Η βιοποικιλότητα είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την ισορροπία πολλών φυσικών οικοσυστημάτων και για την ανθρώπινη υγεία.
Πολλοί επιλέγουν τη βιολογική διατροφή για την προστασία της υγείας τους, αφού δεν δημιουργούνται αυξημένες αποθηκευμένες χημικές ουσίες στον οργανισμό που να διαταράσσουν τις φυσικές δυνατότητες του σώματός μας.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες οι οποίες να συγκρίνουν την ασφάλεια των βιολογικών και μη βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα θρεπτικά συστατικά τους.
Ο κοινός ανθρώπινος νους μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να προσθέτουμε στο σώμα μας χημικές ουσίες χωρίς αυτό να έχει συνέπειες. Το ποιες είναι αυτές οι συνέπειες το έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες μορφές. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των αγροτών σε περιοχές που ψεκάζονται με χημικά, έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά καρκίνου διαφόρων μορφών. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι γνωστές από την δεκαετία του ‘50.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΗΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΒΟΤΑΝΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ – ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ (SUPERFOODS)
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ