Site icon βιοΠοιότητα

Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για σκληρό σιτάρι, ρύζι και οπωροκηπευτικά

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης έχει σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να έχουν αυξηθεί ακόμη και στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Κιλτίδη, «τα προϊόντα αυτά έχουν πραγματικά “απογειωθεί”, ενώ η ζήτηση “εκτόξευσε” την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα κατά 30%».

Ο ίδιος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των ζυμαρικών, ενώ σημειώνει ότι γενικά «η χρονιά των καλλιεργητών δημητριακών φέτος θα είναι αποθεωτική» και σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «θα πάρουν το αίμα τους πίσω». Ειδικά, δε, για το ρύζι επισημαίνει ότι η πορεία του είναι σταθερά ανοδική.

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στις ιχθυοκαλλιέργειες, τις οστρακοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Στους κλάδους αυτούς, που έχουν, μάλιστα, υποστηριχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Ειδικά στις ιχθυοκαλλιέργειες είμαστε πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια στον Τορωναίο κόλπο, στη Χαλκιδική, έχει υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά . Ένας κλάδος ισχυρότατος, με υποδομές, αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά αποθέματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το ψάρι της ιχθυοκαλλιέργειας χρειάζεται χρονικό διάστημα 18 μηνών για να φτάσει στο σημείο της κατανάλωσης και σήμερα πια η αλιεία έχει δύο χιλιάδες τόνους αλιεύματα», σχολιάζει ο κ. Κιλτίδης.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από την πολιτεία την υποστήριξη των προϊόντων που κινδυνεύουν, ώστε να κατευθυνθούν, με τη βοήθεια του ειδικού ταμείου για τον κορονοϊό, στην εγχώρια αγορά και κατανάλωση, στα κρατικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Παρόμοια, πάντως, είναι η κατάσταση και στις οστρακοκαλλιέργειες, έναν κλάδο στον οποίο μόνο η Κεντρική Μακεδονία παράγει το 85% της εγχώριας παραγωγής. «Μεγάλη πληγή», χαρακτηρίζει ο κ. Κιλτίδης και την κατάσταση στην κτηνοτροφία καθώς, όπως επισημαίνει, παρατηρείται μια υποκατανάλωση, ενώ τα τυροκομικά προϊόντα συναντούν δυσκολία στις εξαγωγές και αρχίζει η πτώση των τιμών στο γάλα. «Για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα, είναι απαραίτητη μια οριζόντια υποστήριξη των μονάδων ζωικού κεφαλαίου», προσθέτει.

Στην επόμενη μέρα, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κατάστασης λόγω του κορονοϊού, αναφέρεται από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Θεοφάνης Παπάς. «Αν υπάρχει άρση των μέτρων, το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά να βοηθηθεί η εσωτερική αγορά να ξαναλειτουργήσει και από την άλλη πλευρά να υπάρξει υποστήριξη από τις τράπεζες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπάς.

Σημείο- κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η ομαλοποίηση των μεταφορών και των εξαγωγών, η οποία θα δώσει, όπως εκτιμά, τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία για τη χώρα και να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. «Έρχεται η στιγμή για να περάσουμε από το σύνθημα “μένουμε σπίτι” στο σύνθημα “ώρα για δουλειά”», προσθέτει ο κ. Παπάς.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/apogiothikan-i-times-se-skliro-sitari-rizi-ke-oporokipeftika

Exit mobile version