Ρέθυμνο:Βραβεία Σε Ρεθεμνιώτικα Λάδια Στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA.


Σάρωσε η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA. Τα βραβεία ανακοινώθηκαν χθες και ανάμεσα σε πολλές χώρες η εταιρεία Cretanthos από τα Αγγελιανά Μυλοποτάμου πήρε τρία διπλά χρυσά μετάλλια για τα προϊόντα της. Ανάμεσα στα βραβευθέντα Ρεθεμνιώτικα λάδια η Ιταλική Εταιρεία Mitera για το λάδι που παράγει από Ρεθεμνιώτικη θρουμπολιά και τσουνάτη, η εταιρεία Λατζιμάς του Πανόρμου και η εταιρεία του Μανώλη Βανταράκη.
Η5η διοργάνωσή του το 2020 διεξήχθη στη Λέσβο, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, με πολύ σημαντικό ελαιώνα και υψηλής ποιότητας παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο εκφράζει την αυθεντικότητα των γηγενών ποικιλιών ελαίας του νησιού και την αξία της γης του.

ΠΟΙΟΙ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην κατηγορία «ΜΕΤΑΛΛΙΑ» τα Ρεθεμνιώτικα λάδια που βραβεύθηκαν είναι τα εξής:

Διπλό Χρυσό μετάλλιο για το Βιολογικό Αγουρέλαιο Κρετανθός της εταιρείας Cretanthos Αγγελιανών από κορωνέικες και τσουνάτες ελιές.
Χρυσό μετάλλιο για το ελαιόλαδο Mitera Mastoidis της εταιρείας Mitera από ελιά Τσουνάτη Ρεθύμνου.
Αργυρό μετάλλιο για το ελαιόλαδο Mitera Throumbolia της εταιρείας Mitera από ελιά Θρούμπα Ρεθύμνου.
Αργυρό μετάλλιο στο λάδι «Λατζιμάς» της εταιρείας «Λατζιμάς» Πανόρμου από ελιά Κορωνέικη.
Αργυρό μετάλλιο για το λάδι Efkrato της Ρεθεμνιώτικης εταιρείας Vantarakis Emmanuel από ελιά τσουνάτη.
Στην κατηγορία των Ειδικών Βραβείων:

Απονεμήθηκε Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας με διπλό χρυσό μετάλλιο στο Βιολογικό Αγουρέλαιο Κρετανθός της εταιρείας Cretanthos που εδρεύει στα Αγγελιαννά Μυλοποτάμου.
Το ίδιο λάδι της Cretanthos πήρε το διπλό χρυσό μετάλλιο και στην κατηγορία: «Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο ανά περιοχή: Κρήτη, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Ιόνια Νησιά, Νησιά Αιγαίου».

ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Χρυσό Κολυμβάρι Ellora Farms Ellora Fine Foods, Κορωνέικη, Χανιά
Χρυσό Terra Creta Estate, Terra Creta, Κορωνέικη, Χανιά
Χρυσό Terra Creta Grand Cru, Terra Creta Κορωνέικη, Χανιά
Χρυσό ἒθος, ἒθος, Κορωνέικη, Ηράκλειο
Χρυσό Χρυσοπηγή, Χρυσοπηγ, Κορωνέικη, Λασίθι
Χρυσό Ziro Βιολογικό, Ziro Σητεία, Κορωνέικη, Λασίθι
Αργυρό Dafni Bio, Bio Olivenöl Dafni, Κορωνέικη, Λασίθι
Αργυρό Ziro Early Harvest, Ziro Σητεία, Κορωνέικη, Λασίθι
Αργυρό Κριτσά 0.3, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, Κορωνέικη, Λασίθι
Αργυρό Pamako Ορεινό Βιολογικό Μονοποικιλιακό Ανδρουλάκης Ευτύχιος Τυποποίηση Ελαιολάδου Pamako, Τσουνάτη, Χανιά
Αργυρό Terra Zakros, Νικόλαος Αϊλαμάκης Κορωνέικη, Λασίθι
Αργυρό Stories of Greek Origins Artion Greek Foods Κορωνέικη, Λασίθι
Αργυρό Olive Breeze Τσιμπιμπάκης Μιχαήλ – Olive Breeze Κορωνέικη, Λασίθι
Χάλκινο Pamako Ορεινό Βιολογικό Χαρμάνι Ανδρουλάκης Ευτύχιος Τυποποίηση Ελαιολάδου Pamako 60% Κορωνέικη, 40% Τσουνάτη, Χανιά
Χάλκινο Red Sparrow Delicious Crete 40% Κορωνέικη, 40% Αμφίσσης, 20% Τσουνάτη, Ηράκλειο
Χάλκινο Toplou Monastery Βιοκαλλιεργητές Σητείας Κορωνέικη, Λασίθι
Χάλκινο Oleum Crete Κυδωνάκης Κορωνέικη, Ηράκλειο

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των οργανωτών, ο διαγωνισμός είναι διεθνής ως προς τους κριτές και ως προς την προέλευση των δειγμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν. Οι ξένοι κριτές αποτελούν την πλειονότητα των μελών της κριτικής επιτροπής, τα δε ξένα δείγματα θα πρέπει να ξεπερνούν το 40% του συνολικού αριθμού των δειγμάτων. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena», φέρει δηλαδή το όνομα της μυθικής θεάς Αθηνάς, που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της.

Η Ελλάδα είναι η 3η ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο και με διαφορά η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Αυτά τα στοιχεία και μόνο δικαιολογούν τη φιλοδοξία μας να υπάρχει ένας «ελληνικός» διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου. Ωστόσο, στις στατιστικές αυτές πρέπει να προστεθεί και η πολιτισμική διάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που πρώτη ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό προϊόν και συνέβαλε στην ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, όπου πρωταγωνιστεί το ελαιόλαδο, ως μία από τις πλέον κατάλληλες τροφές για τον άνθρωπο.

Η ύπαρξη ενός μεγάλου και έγκυρου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου που θα διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τη φήμη του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά. Αν και διεθνής, ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να γίνει ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο.

Αυτό έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:

1) Ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

2) Καθοριστική συμβολή στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου και στην εξάπλωση της φήμης του, αφενός λόγω της επικοινωνίας του ίδιου του διαγωνισμού και των βραβευθέντων ξένων ελαιολάδων, αλλά και μέσω των κριτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και οι οποίοι είναι διαμορφωτές κοινής γνώμης στις δικές τους χώρες και όχι μόνο.

3) Άμεση συμβολή στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευθέντων ελαιολάδων, τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά. Ιδιαίτερα για την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τον ευρύτερο χώρο των καταναλωτών, όσο και για τη διείσδυση στο χώρο της εστίασης.

4) Συμβολή στην ανάδειξη του πλούτου των ελληνικών ποικιλιών ελιάς σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ανάδειξη των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που οι διοργανώσεις του διαγωνισμού διεξάγονται σε διάφορους τόπους, με γνώμονα τη σχέση τους με την καλλιέργεια της ελιάς, ιστορικά και έως σήμερα. Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται από άλλες καινοτόμες δράσεις, με απώτερο στόχο τόσο την εδραίωση του εμπορικού σήματός του, όσο και την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδου. Οι δράσεις αυτές θα ανακοινώνονται κάθε χρόνο την κατάλληλη στιγμήhttps://www.rethemnosnews.gr/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close