Site icon βιοΠοιότητα

Ελαιοπυρήνας, μετανάστες, ελιές, chefs – ΑγροΝέα – Δημήτρης Μιχαηλίδης

Αν δεν μπορείς να πετάξεις, τρέξε. Αν δεν μπορείς να τρέξεις, περπάτησε. Αν δεν μπορείς να περπατήσεις σύρσου. Αλλά πάση θυσία μη μένεις ακίνητος. M. Luther King

Στην εξάλειψη ρυπαντών από το νερό συμβάλει ενεργός άνθρακας που έγινε από υπολείμματα της ελαιοπαραγωγής (ελαιοπυρήνες, υπολείμματα από το κλάδεμα και υποπροϊόντα ελαιοτριβείων). Απορροφά ρύπους όπως η ιβουπροφαίνη, η τρικλοζάνη & η δικλοφαινάκη. Η δύναμη απορρόφησης είναι συγκρίσιμη με άλλων ενεργών ανθράκων του εμπορίου, μόνο που ο νέος άνθρακας προέρχονται από απλές διεργασίες. Βελτιστοποιούνται οι υδάτινοι πόροι με την ελαχιστοποίηση της δαπάνης, ενώ αξιοποιεί τα απόβλητα. Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας, Zaidín. Olimerca. olivenews.gr, 29/10/2020

Με φυλάκιση 14 μηνών καταδικάστηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ένας 83χρονος σήμερα αγρότης για απάτη σε βάρος της ΕΕ, κατ’ εξακολούθηση. Ο Τρικαλινός αγρότης εισέπραξε παράνομα, επιδοτήσεις 40.673€ υποβάλλοντας στον ΟΠΕΚΕΠΕ πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά στην Φαρκαδόνα.

 

Όπως αναφέρεται σε εφημερίδες υπάρχει πυρετώδης συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας & Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνουν τα διαδικαστικά, ώστε να δοθούν εκτάσεις γης σε Βοιωτία & Μακεδονία σε 1.500 πρόσφυγες & μετανάστες και να εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια της γης. magnesia247.gr, esykpda.blogspot.com/, 14/10/2020. (?…)

 

Οι άνθρωποι που τρώνε στο σπίτι σπαταλούν (πετούν) περίπου το 3% του φαγητού τους, ενώ όσοι τρώνε έξω (fast food, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) πετούν, κατά μέσο όρο, 40% του φαγητού που επιλέγουν. Ohio State University. PLOS ONE. Φ. Πουρνάρα, facebook, 3/11/2020.

 

«Η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές, και θα υπάρχουν μέριμνες και για τους εργαζόμενους στο μάζεμα ελιών» Κ. Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Διάγγελμα, 5/11/2020. (σσ Δεν είχαμε πάντα οικονομικούς μετανάστες για το μάζεμα των ελιών και τις άλλες αγροτικές εργασίες. Κάποτε δούλευαν ακόμα και οι αγρότες στα χωράφια, και όταν υπήρχε ένταση εργασιών πήγαιναν όλοι οι συγχωριανοί, μια στο ένα χωράφι μια στο άλλο. Τώρα υπάρχουν και πολλά εργαλεία … Μήπως μια καινοτομία θα ήταν να μαζέψουν τις ελιές οι αγρότες? … Μια ιδέα! … Και γιατί ειδική αναφορά για τις ελιές? Μήπως επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ελαιοδένδρων είναι αστοί και τα εκμεταλλεύονται από την Αθήνα, …. μακρόθεν?).

 

«Οι βραχείες εφοδιαστικές αλυσίδες (Short Supply Chain, Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα) θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στο μέλλον της γεωργίας» είπε η κα Svetlana Edmeades, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Αγροτικού Τομέα στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Παρασκευή, 6/11/2020, 10.45, στο 7ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. (σσ Ένας ύμνος στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, μια απαξίωση των μεγάλων αγροδιατροφικών αλυσίδων και της παγκοσμιοποίησης …)

 

Σήμερα, που όλος ο κόσμος εξυμνεί την Μεσογειακή Διατροφή, είναι αδικία, ίσως και μεγάλη ανοησία, να μην προβάλλεται και να μην αξιοποιείται στο έπακρο η ευκαιρία με χρήση τοπικών προϊόντων της ελληνικής γης. Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής πήραν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν chefs από μερικές από τις οργανωμένες Λέσχες Αρχιμαγείρων, σε μια πρώτη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την «Οι chefs και η Ελληνική Κτηνοτροφία», την Τετάρτη, 18 Νοε 2020, στις 12.00, στην πλατφόρμα zoom, την οποία όσοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν στο facebook και να υποβάλλουν ερωτήσεις μέσω του προφίλ του Skywalker- Εργασία στην Ελλάδα ή στο www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

 

Δείτε ή εκτυπώστε το ”ΑγροΝέα 92”

 

 

Exit mobile version