Site icon βιοΠοιότητα

120%, daisugi, βιοποικιλότητα, Μεσόχωρα – ΑγροΝέα – Δημήτρης Μιχαηλίδης

Ένα «ρ» χωρίζει το «άγριος» από το «Άγιος» .. Ρούλα, 18/10/2020.

Τα «Κίνητρα 120% για φάρμες μαύρου χοίρου» ζητούν σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς Βορίδη, Γεωργιάδη, δύο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης. Όπως αναφέρουν, αυτό το ποσοστό αναφέρθηκε σε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ. Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Αβδελάς – Χήτας, κρίνεται αναγκαίο, λόγω του ότι η χρονική συγκυρία είναι η πιο κατάλληλη από ποτέ, να αναδειχθεί η ντόπια φυλή μαύρου χοίρου, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Επιβεβλημένη, τέλος, είναι η θεσμοθέτηση και στη χώρα μας ενός συστήματος διαχείρισης της ζωικής παραγωγής, ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα νοθείας και να σερβίρεται στον καταναλωτή άλλο κρέας, αντί μαύρου χοίρου. meatnews.gr, 19/10/2020

Οι Ιάπωνες έχουν αναπτύξει εδώ και 700 χρόνια μια τεχνική να παράγουν ξύλα χωρίς να κόβουν δέντρα. Η μέθοδος Daisugi επιτρέπει με ένα κλάδεμα τύπου Μπονζάι να αναπτύσσονται τα κλαδιά πχ του Κέδρου, ολόισια και χωρίς κόμπους πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για κάθε είδους κατασκευή. Έτσι χωρίς να κόβεται ποτέ το δέντρο, απλά κλαδεύοντάς το με τον συγκεκριμένο τρόπο, παράγουν συνεχώς ξυλεία από τον 14ο αιώνα.

 

Η μη βιώσιμη (βιομηχανική? …) γεωργία & δασοκομία, η αστική εξάπλωση και η ρύπανση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες πίεσης που ευθύνονται για τη δραστική (θανατηφόρα?…) μείωση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι οδηγίες της ΕΕ για τη φύση και η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται πλήρως από τα κράτη μέλη. State of nature in the EU-Η κατάσταση της φύσης στην ΕΕ. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. timesnews.gr, 25/10/2020. (σσ Μήπως στα υπό εξαφάνιση είδη εντάσσονται και οι κτηνοτρόφοι στον τόπο ζωής τους, καθώς και αρβανίτες, βλάχοι & σαρακατσάνοι, όπου έρχονται σε επαφή με αστούς, αν ΔΕΝ αποβάλλουν την ταυτότητά τους? …)

 

Το Φράγμα Μεσοχώρας (Θεσσαλία), που μέχρι σήμερα κόστισε 500 εκ €, και είναι ολοκληρωμένο από το 2001 (!) πρέπει να μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης. Είναι έργο μείζονος σημασίας με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη τόσο για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, όσο και ευρύτερα για τη χώρα. Η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού Μεσοχώρας εκτιμάται ότι θα προσθέσει κάθε χρόνο 25 εκ € στα έσοδα της ΔΕΗ, ενώ θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη, θα μειώσει τις εκπομπές CO2, και θα δώσει νερό άρδευσης. Κ. Σκρέκας, ΥφυπΑΑΤ.  larissanet.gr, 23/10/2020.

 

Η Μακεδονία έχει παράδοση στην παραγωγή ημίσκληρων τυριών, με πιο σημαντικό το Κασέρι (ΠΟΠ), το Βικτώρια (δεν παράγεται πλέον), το Γαής τυρί, κλπ. Τα ημίσκληρα τυριά παράγονται με την τεχνοτροπία pasta fillata, δηλαδή τεντωμένου τυροπήγματος. Παράγεται μπασκί από φρέσκο γάλα, το οποίο μετά «ζυμώνουμε» σε ζεστό νερό και το τεντώνουμε, ξανά και ξανά, μέχρι να πιάσει την επιθυμητή υφή. Στην ΒΔ Ιταλία παράγουν το προβολόνε που το κάπνιζαν. Στην δεκαετία του 1950 ο Ε.Αβέρωφ έστειλε Μετσοβίτες στην Ιταλία για να μάθουν νέες τεχνικές τυροκόμησης. Επιστρέφοντας δημιούργησαν το τυρί Μετσοβόνε, που παρήγαγαν με την τεχνική του καπνιστού προβολόνε. Σήμερα το Μετσοβόνε είναι ΠΟΠ. Το Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ παράγει και προωθεί το Καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης με την τεχνοτροπία pasta filata και κάπνισμα. arvanitis.gr, 30/10/2020.

 

Στις αρχές Νοε 2020 θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για την τελική μορφή που θα λάβει η νέα ΚΓΠ-CAP, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2023, βάσει της οποίας θα δίνονται οι ενισχύσεις στους παραγωγούς. «Ο κύκλος των ιστορικών δικαιωμάτων θα πρέπει σταδιακά να κλείσει. Στόχος μας να πάμε σε μια ήπια εσωτερική σύγκλιση, ενώ το νέο καθεστώς Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, θα εξεταστεί από μηδενική βάση Κ. Μπαγινέτας. Γ. Ρούστας, eleftheria.gr, 29/10/2020.

Δείτε ή εκτυπώστε το ”ΑγροΝέα 91”

Exit mobile version