Στις 28 Μάη 2020 είχαμε την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την έναρξη της διαδικασίας της οινικής απόσταξης, αλλά και του «πράσινου» τρυγητού.
Μέσα από το newshub.gr είχε γίνει αναφορά η οποία αφενός θα προσφέρει απόθεμα οινοπνεύματος σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση είναι αυξημένη, αφετέρου θα προσφέρει τη δυνατότητα για απορρόφηση μεγάλης ποσότητας κρασιού, το οποίο ως σήμερα παραμένει αδιάθετο, τη στιγμή που η νέα περίοδος του τρύγου είναι κοντά.
Λίγες μέρες νωρίτερα είχε έρθει και η ανακοίνωση για τον «πράσινο» τρυγητό της διαδικασίας αφαίρεσης τσαμπιών από το αμπέλι όταν αυτά είναι ακόμη άγουρα, προκειμένου να μειωθεί η απόδοσή του. Όπως είχε ειπωθεί στην Κρήτη, η διαδικασία αυτή θα γίνει ώστε να δοθεί μια οικονομική ενίσχυση στους αμπελουργούς ως αντιστάθμισμα.
Σημερα λοιπόν σε συνέχεια αυτής της αρχικής θετικής εξέλιξης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή στο πλαίσιο άμβλυνσης των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, εφαρμόζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα του μέτρου πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) για την περίοδο 2019-2020, με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά.
Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών προκειμένου οι εκμεταλλεύσεις τους να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.
Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για την περίοδο 2019-2020 καθορίζεται σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023» σε 2.000.000 ευρώ.
Ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης.
Δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που καλλιεργεί αμπέλι ή αμπελώνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο και στα οποία καλλιεργούνται οι προβλεπόμενες ποικιλίες.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βορίδης σε σχετική του δήλωση, το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στοχευμένα υπέρ των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να στηρίζει τους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το ιδιαιτέρως σημαντικό παραγωγικό τους έργο.
Την ίδια ώρα βέβαια πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει και με τον κανονικό τρύγο, η περίοδος του οποίου πλησιάζει. Και αυτό γιατί οι αμπλεουργοί μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής τους, βρίσκονται σε δίλημμα για το αν αξίζει να τρυγήσουν φέτος ή όχι…