Site icon βιοΠοιότητα

Ρυζείς, Βιολογικό άγριο ρύζι φυσικής καλλιέργειας

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος “ΗΛΕΣΙΟΝ” είναι μια ομάδα ανθρώπων, που αγαπούνε τον άνθρωπο, την φύση και αποδεικνύουν ότι υπάρχουν λύσεις στα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα! Θεωρούν ότι η συλλογική ομαδική δράση με ΟικοΑυτάρκεια, Ανταλλαγή και διάδοση της Διατροφικής μας Κληρονομιάς, είναι η συνέχιση της Ζωής, της διαφύλαξης του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας.
Γι’ αυτό επέλεξαν την μη κερδοσκοπική λειτουργία του οργανισμού.

Ρυζείς, Βιολογικό άγριο ρύζι φυσικής καλλιέργειας

Ρυζείς για να Ζείς!

Άγριο καστανό – Εσοδείας 2018 – 0,5 Kg.

Τοπικής ποικιλίας της περιοχής «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού.

Τοπικής ποικιλίας της περιοχής «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού του κάμπου της Λαμίας Μαζί με το ρύζι φύτρωσαν και άλλα άγρια φυτά όπως το άγριο κόκκινο ρύζι, ο άγριος βασιλικός, το άγριο καρότο και όλη η βιοποικιλότητα της περιοχής, με αποτέλεσμα να ανταλλάξουν μεταξύ τους αρώματα.

Είναι ένα υγιές γέννημα της φύσης, προικισμένο με δεκάδες αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, χωρίς τη χημική επιβάρυνση των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων και των χημικών λιπασμάτων, σε συμμαχία με τη φύση και με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών.

Δεν έχει υποστεί απεντόμωση και γι αυτό υποχρεωτικά διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Δεν περιέχει χοληστερόλη, κολλώδη γλουτένη, ζάχαρη, αλάτι και καφεΐνη.

Είναι ιδανικό για διατροφικές δίαιτες φυτοφάγων και vegan.

Το Βιολογικό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας «Ρυζείς», του Ηλέσιον, είναι τοπικής ποικιλίας της περιοχής «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού του κάμπου της Λαμίας.

Δεν είναι ένα ξύλινο ομοίωμα ρυζιού, αλλά ένα υγιές γέννημα της φύσης προικισμένο με δεκάδες αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, χωρίς τη χημική επιβάρυνση των φυτοφαρμάκων και των χημικών λιπασμάτων.

Το «Ρυζείς» καλλιεργήθηκε στη περιοχή «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού και είναι μία από τις λίγες καλλιέργειες που βοηθούν στη γονιμότητα των αλατούχων εδαφών και στη διατήρηση του οικοσυστήματος των υδροβιότοπων.

Η καλλιέργεια του «Ρυζείς» έγινε χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων -ούτε ακόμη και των εγκεκριμένων βιολογικών σκευασμάτων- σε συμμαχία με τη φύση και με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ).

Συγκαλλιεργήθηκε και αντάλλαξε αρώματα με άγριο βασιλικό και όλη την βιοποικιλότητα της περιοχής. Σ’ έναν ζωντανό υγροβιότοπο!

Η Κοινότητα του Ηλέσιον αρνούμενη την «πράσινη επανάσταση στη γεωργία», που τόσες καταστροφές έφερε στους ανθρώπους, προχώρησε στην φυσική και βιολογική καλλιέργεια του ρυζιού.

Διαφώνησε με την χρήση επιτρεπόμενων χημικών σκευασμάτων του κανονισμού βιολογικής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), γιατί οι επιστημονικές επιτροπές της Ε.Ε. πιεζόμενες από τα «λόμπι» των φαρμακοβιομηχανιών όλο και περισσότερο εγκρίνουν ουσίες, σκευάσματα και φυτοφάρμακα «ολίγον» τοξικά σαν επιτρεπόμενα στην βιολογική γεωργία και παραγωγή.

Το Ηλέσιον είναι υπέρ της φυσικής βιολογικής γεωργίας και παραγωγής με παρέμβαση μόνο φυσικών υλικών, όπως κοπριά, κομπόστα, ενεργοί μικροοργανισμοί (Ε.Μ.) κ.λπ.

Θεωρούμε τα «ζιζάνια» συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές της βασικής καλλιέργειας και έτσι προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε μειώνοντας τον πληθυσμό τους με την πρώιμη ψευδοσπορά.

…Κάπως έτσι κερδίσαμε ένα ακόμα στόχο, που βάλαμε με θάρρος πορευόμενοι στη βάση των παραδόσεων του τόπου μας.

Το «Ρυζείς» δεν έχει υποστεί απεντόμωση και γι αυτό υποχρεωτικά διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Είναι Ελληνικό Προϊόν Φυσικής Βιολογικής Γεωργίας.

Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος και είναι φιλικές με το έντερο. Είναι εύπεπτο βρασμένο με το ζουμί του (1 ρύζι σε 3,5 μέρη νερό, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό του). Το νερό από το φυσικό ρύζι βοηθάει πολύ το στομάχι και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ηρεμιστικά και αναζωογονητικά του πεπτικού συστήματος.

Ο Κρόκος Κοζάνης του πάει πολύ. Συνιστούμε το αλάτι να μπαίνει πάντα στο τέλος.

Μαγειρεμένο το Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας “Ρυζείς” είναι πραγματικά πεντανόστιμο, με γεύση γεμάτη και ευωδιαστή. Είναι σπυρωτό, εύπεπτο και με όλη τη φρεσκάδα του νέο συλλεγμένου καρπού που αναδεικνύεται γενναιόδωρα σε κάθε πιάτο – εκδοχή.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο με φυτικές ίνες), πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Δεν περιέχει χοληστερόλη και νάτριο σε ίχνη…

Γιατί καστανό ρύζι;

Το καστανό ρύζι υπερτερεί του λευκού και του κίτρινου ρυζιού σε θρεπτικά συστατικά, γιατί σ’ αυτό γίνεται μία μόνο παρέμβαση: η αποφλοίωση του εξωτερικού φλοιού (άγανο).

Ο εσωτερικός φλοιός, το φύτρο, το άρωμα και τα φυσικά συστατικά του παραμένουν και παράλληλα παραμένει σε αυτό «η δύναμη του σπόρου».

Κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 99% της βιταμίνης Β1, 72% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου, το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών και πολλά άλλα.

Έτσι δημιουργήθηκε μαζικά η ασθένεια beri beri στους πληθυσμούς της Ασίας, που άλλαξαν τη διατροφή τους από καστανό σε λευκό ρύζι, με την επιβολή του Codex Alimentarius και της λεγόμενης «πράσινης επανάστασης στη γεωργία».

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.

Το καστανό ρύζι χρησιμοποιείται για όλες τις μαγειρικές χρήσεις γιατί παραμένει σπυρωτό, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τα αρώματα και τη νοστιμιά του.

 

 

Exit mobile version