Το 1996, η Οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ, ένα πρότυπο οινοποιείο- αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητα της περιοχής και την αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών.
Η μακραίωνη ιστορική παράδοση και η σύγχρονη τεχνολογία ενώνονται αρμονικά με την ανθρώπινη έμπνευση και διαιωνίζουν την οινική κουλτούρα του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον (πρόγραμμα Natura 2000).
Την τελευταία δεκαετία, έχοντας ως σκοπό τη συνάντηση των αναγκών του ελληνικού αλλά και διεθνούς καταναλωτικού κοινού με το δημιουργικό όραμα των ανθρώπων της αποσταγματοποιΐας-οινοποιΐας Τσιλιλή, δημιουργούνται νέες σειρές οινικών προϊόντων συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες πρακτικές.
Σήμερα η έκταση του αμπελώνα του Κτήματος Θεόπετρα καλύπτει 150 ιδιόκτητα στρέμματα που απλώνονται ανατολικά των Μετεώρων, σε ημιορεινές πλαγιές, γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας.
Το σύνολο των αμπελώνων του Κτήματος Θεόπετρα καλλιεργούνται με βιολογικές πρακτικές, η πιστοποίηση των οποίων γίνεται από τη ΔΗΩ.
Με θέα τους βράχους των Μετεώρων και το σπήλαιο της Θεόπετρας, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε ένα boutique οινοποιείο στο οποίο ο άνθρωπος δημιουργεί, αντλώντας έμπνευση από το γύρω φυσικό περιβάλλον.
24 – ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ
ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ
ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ
24
ΞΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΟΙΝΟΣ
Ερυθρός οίνος μακράς παλαίωσης από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας των διεθνών ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Syrah. Επιλογή συγκεκριμένων αμπελοτοπίων με παλαιά κλήματα πολύ χαμηλής στρεμματικής απόδοσης.
Tρύγος: Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου-1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου
Οινοποίηση: Αλκοολική ζύμωση σε δεξαμενές γαλλικής δρυός και παλαίωση για 24 μήνες σε 200% καινούρια λεπτόκοκκα βαρέλια 225 L γαλλικής δρυός. Έπειτα, τουλάχιστον 24 μήνες παλαίωση στη φιάλη.
Γευσιγνωστική σημείωση: Πυκνό πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες, πληθωρικά αρώματα μαύρων φρούτων, σοκολάτας, μαύρου πιπεριού, σανδαλόξυλου και νύξεις καραμέλας. Στο στόμα στιβαρό, με βελούδινες τανίνες, πολυεπίπεδα αρώματα μούρων, καφέ και γλυκών μπαχαρικών και μακριά πολύπλοκη επίγευση.
Συνοδεύει: Κυνήγι, πλούσια κόκκινα κρέατα, καπνιστά αλλαντικά και τυριά.
Δυναμικό παλαίωσης: Τουλάχιστον 10-15 χρόνια.