Το Κτήμα Βογιατζή βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης, κοντά στη λίμνη Πολυφύτου. Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο που καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα, ενώ η σύγχρονη ιστορία του Κτήματος ξεκινά την περίοδο 1991-1994, οπότε και φυτεύεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας από τα αδέλφια Βογιατζή με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
Από την δηµιουργία του αµπελώνα εφαρµόζουµε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας (Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ). Η καλλιέργεια δεν στοχεύει µόνο να πάρει από την φύση ώστε να δώσει σταφύλια υψηλής αξίας, αλλά να προστατέψει και να διατηρήσει την βάση του οικοσυστήµατος του αµπελώνα.
Έτσι, µε ένα συνδυασµό εµπειρίας, προηγµένης γνώσης και τεχνολογίας, η ποιότητα του εδάφους ελέγχεται συστηµατικά όπως και οι επιβαρύνσεις για τον υδάτινο πόρο της λίµνης. Οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου είναι χαµηλές. Πρόκειται για έναν φυσικό αµπελότοπο.
Τσαπουρνάκος Ερυθρός οίνος
Τύπος: Ερυθρός ξηρός, Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη Bελβεντό.
Ποικιλίες: Τσαπουρνάκος (Cabernet Franc).
Οινοποίηση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση. Η παραµονή µε τα στέµφυλα είναι παρατεταµένη και ο νέος οίνος τοποθετείται σε δρύινα βαρέλια, όπου γίνεται η µηλογαλακτική ζύµωση. Εκεί παραµένει για ένα χρόνο, ακολουθεί η εµφιάλωση και η παλαίωση στο µπουκάλι.
Περιγραφή: Σκούρο κόκκινο χρώµα, ιδιαίτερο άρωµα που συνδυάζει νότες λουλουδιών και φρούτων όπως κόκκινο µούρο και εσπεριδοειδή µε µπαχαρικά, καπνό, βότανα και πικάντικους χαρακτήρες, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο µπουκέτο.
Στο στόµα είναι µαλακό στην αρχή µε καλά δοµηµένες και ισορροπηµένες τανίνες, στρογγυλό και πλούσιο, µε µεγάλη αρωµατική διάρκεια.
Πολύ ελκυστικό κρασί, µε ουσία και κοµψότητα αποτυπώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποικιλίας.