Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.
Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.
Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τον οργανισμό ΔΗΩ.
Ροζέ οίνος Κτήμα Θεοδωρακάκου
- Λακωνικός Τοπικός Οίνος, Ροζέ Ημίξηρος
- Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυρούδι 80%, Αγιωργίτικο 20%.
- Βιολογικός οίνος. Πιστοποίηση ΔΗΩ.
- Εσοδεία 2014: 15.000 φιάλες.
Παραγωγική διαδικασία: Τρύγος αρχές Οκτωβρίου και για τις δύο ποικιλίες από ένα συγκεκριμένο κομμάτι του αμπελώνα που επιλέγεται για την παραγωγή αυτού του κρασιού. Οινοποίηση με εκχύλιση 18-22 ωρών, ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία 14°C του μούστου που βγαίνει χωρίς καθόλου πίεση (free run). Διακοπή της ζύμωσης στο επιθυμητό σημείο, ωρίμανση στις λεπτές οινολάσπες για σύντομο χρόνο και εμφιάλωση.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Χρώμα λαμπερό τριανταφυλλί, έντονο αρωματικό bouquet, με χαρακτηριστικό άρωμα τριαντάφυλλου, κερασιού και τσιχλόφουσκας. Πλούσια γλυκόξινη γεύση, μεταξένια ταννικότητα και δροσερή γλυκύτητα.
Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 9-11°C. Συνοδεύει πιάτα της ασιατικής και της μεξικάνικης κουζίνας, γλυκόξινο χοιρινό με φρέσκα λαχανικά, καυτερό πικάντικο κοτόπουλο. Ζυμαρικά με θαλασσινά όπως αστακομακαρονάδα, καθώς και λαδερά με κόκκινη σάλτσα. Ποικιλίες αλλαντικών και γλυκών τυριών, φρουτοσαλάτες, ενώ σερβίρεται άριστα και ως απεριτίφ.