Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.
Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.
Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τον οργανισμό ΔΗΩ.
Περίβλεπτος λευκός – Κτήμα Θεοδωρακάκου
- Λακωνικός Τοπικός Οίνος, Λευκός Ξηρός
- Ποικιλιακή σύνθεση: Μονεμβασιά 100%
- Βιολογικός οίνος. Πιστοποίηση ΔΗΩ.
- Εσοδεία 2014: 10.000 φιάλες.
Παραγωγική διαδικασία: Τρύγος αρχές Σεπτέμβρη. Κλασική λευκή οινοποίηση σε χαμηλή θερμοκρασία, επιλογή μόνο του πρόρωγου χυμού που βγαίνει με ελεύθερη ροή, στατική απολάσπωση, χαμηλή θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια της ζύμωσης 14°C, ωρίμανση στις λεπτές οινολάσπες για σύντομο χρόνο και εμφιάλωση.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Απαλό κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες. Καλή αρωματική ένταση που χαρακτηρίζεται από δροσερά αρώματα κίτρου και πορτοκαλιού, σε φόντο λεμονιού και άγουρου βερίκοκου. Στόμα με ισσοροπημένη οξύτητα, ευκολόπιοτο και ελαφρύ, επίγευση δροσερή με φρουτώδεις νύξεις.
Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 10-12°C. Συνοδεύει όστρακα και θαλασσινά, μεζεδάκια με έντονα μυρωδικά και γενικά εδέσματα της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.