Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.
Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.
Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τον οργανισμό ΔΗΩ.
Περίβλεπτος ερυθρός
- Λακωνικός Τοπικός Οίνος, Ερυθρός Ξηρός
- Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυρούδι 50%, Αγιωργίτικο 50%
- Βιολογικός οίνος. Πιστοποίηση ΔΗΩ
- Εσοδεία 2010: 10.000 φιάλες
Παραγωγική διαδικασία: Τρύγος τέλος Σεπτεμβρίου. Σε μικρά τελάρα για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη της ποιότητας των αμπελώνων. Αμέσως μετά την παραλαβή τους, οι δύο ποικιλίες αναμειγνύονται σε ίσα μέρη και αφού απορραγιστούν ψύχονται παρουσία ξηρού πάγου και αναγωγικού περιβάλλοντος, ώστε να εκχυλιστούν προζυμωτικά τα αρωματικά χαρακτηριστικά και οι φίνες ταννίνες, ακολούθως εμβολιάζουμε το γλεύκος και ξεκινά η ζύμωση που διαρκεί για 8-10 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή της. Παράλληλα με την παραμονή των κρασιών σε βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός για περίπου 10 μήνες πραγματοποιείται και η μηλογαλακτική ζύμωση που του προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Αρκετά ζωηρό κόκκινο χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες. Αρωματική πολυπλοκότητα που αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό των δύο ποικιλιών, αρώματα κερασιού, καρύδας, κακάου, ξύλου και βανίλιας. Στο στόμα με ελαφρύ σώμα, ζωηρές ταννίνες και καλή οξύτητα.
Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 16°C. Συνοδεύει ιδανικά κρέατα με πιπεράτες κόκκινες σάλτσες, κανελόνια με κιμά, κόκορα κρασάτο, μοσχάρι γιουβέτσι, κίτρινα παλαιωμένα τυριά και καπνιστά λουκάνικα και αλλαντικά.