Site icon βιοΠοιότητα

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΝΕΜΕΑ Ο.Π.Α.Π. 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι από τους πρώτους παραγωγούς, που συνέλαβαν και προώθησαν την ιδέα, ότι το κρασί πρέπει να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα, καθώς και τις διαδικασίες που γίνονται από τον αμπελουργό – παραγωγό χάριν μιας βιολογικής ισορροπίας.

Διαθέτει ένα μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα, σε διάφορες περιοχές της Νεμέας και έχει καλλιεργήσει σε κάθε θέση την ποικιλία αμπελιού που ταιριάζει απόλυτα.

Ο γιος του, Γιώργος χημικός – οινολόγος, συνεχίζει την παράδοση και ασχολείται δημιουργικά τόσο στους ιδιόκτητους αμπελώνες όσο και στο σύγχρονο οινοποιείο της εκμετάλλευσης στην Αρχαία Νεμέα.

Στόχος και των δύο είναι η συνεχής βελτίωση των παραγομένων κρασιών, η διατήρηση υψηλών standards υγιεινής και οργανοληπτικών χαρακτήρων καθώς και π πειραματισμός πάνω σε νέους τύπους κρασιών.

Το μέγεθος του ιδιόκτητου αμπελώνα (570 στρεμ.), η διασπορά ορισμένων αμπελοτεμαχίων σε περιοχές της ζώνης που χαρακτηρίζονται από διαφορές στο οικοσύστημα και η ηλικία των αμπελιών οδηγούν σ’ ένα πολυδυναμικό αποτέλεσμα.

Αρωγός στην ποιότητα αυτού του αποτελέσματος είναι η σωστή επιλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού ποικιλιών και η βαθιά γνώση των πρωτεργατών για κάθε τι που έχει σχέση με το αμπέλι και την καλλιέργεια του.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΕΚΤΑΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ: 570 στρέμματα

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Ξηρόκαμπος (400μ.) – Αη Λιά Ντοσαρά – Κολώνες Αρχαίας Νεμέας – Πορηά – Γεφυράκι – Προβέστα – Βαλτέτσι.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Ροδίτης, Ασύρτικο, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Touriga, Roussanne, Sauvignon Blanc, Petit Verdot

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΝΕΜΕΑ Ο.Π.Α.Π. 2010

Τύπος: Π.Ο.Π. Νεμέα, ερυθρός, ξηρός

Αρ. Φιαλών: 70.000 φιάλες

Παραγωγός: Α. & Γ. Παπαϊωάννου Ο.Ε. – Αρχαία Νεμέα 20500 Κορινθία

Προέλευση Σταφυλιών: Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στη Νεμέα

Ποικιλίες: Αγιωργίτικο 100%

Οινοποίηση – εμφιάλωση: Στο οικογενειακό οινοποιείο στην Αρχαία Νεμέα

Γευσιγνωσία: Χαρακτηρίζεται από καθαρά και συμπυκνωμένα ακόμα φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων σε φόντο βανίλιας και καραμέλας γάλακτος. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα που χάρη στην οξύτητα εξελίσσεται σε ισορροπία, ενώ οι τανίνες του χαρίζουν μια στέρεα δομή

Αρμονία: Συνδυάζεται με πλούσια κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρεμένα

Σερβίρεται: Στους 17 – 18 βαθμούς

Οινοποίηση – παλαίωση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για ένα χρόνο και έξι μήνες στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση δέκα ετών

Βραβεία

1. Αργυρό μετάλλιο – Διαγωνισμός CONCOUR MONDIAL 1996 Βρυξέλλες,
2. Χρυσό μετάλλιο – Διαγωνισμός VINOS BACHUS 1996 Μαδρίτη
3. Αργυρό μετάλλιο – Διαγωνισμός CONCOUR MONDIAL 1998 Βρυξέλλες
4. Αργυρό μετάλλιο – Διαγωνισμός VINALIER 1999 Παρίσι
5. Αργυρό μετάλλιο – Διαγωνισμός HELEXPO 1999 Θεσσαλονίκη
6. Χρυσό μετάλλιο – Θεσσαλονίκη 2001
7. Χρυσό μετάλλιο – Λονδίνο 2001
8. Βραβείο καλύτερου Ελληνικού οίνου Ονομασίας Προέλευσης – Θεσσαλονίκη 2001
9. Αργυρό μετάλλιο – Θεσσαλονίκη 2003
10. Αργυρό μετάλλιο – Bordeaux 2003
11. Χρυσό μετάλλιο – Citadelles Bordeaux 2007
12. Χρυσό μετάλλιο – Θεσσαλονίκη 2009
13.Χρυσό μετάλλιο – Βιέννη 2010
14.Χρυσό μετάλλιο – Βερολίνο 2011

Exit mobile version