ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι από τους πρώτους παραγωγούς, που συνέλαβαν και προώθησαν την ιδέα, ότι το κρασί πρέπει να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα, καθώς και τις διαδικασίες που γίνονται από τον αμπελουργό – παραγωγό χάριν μιας βιολογικής ισορροπίας.
Διαθέτει ένα μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα, σε διάφορες περιοχές της Νεμέας και έχει καλλιεργήσει σε κάθε θέση την ποικιλία αμπελιού που ταιριάζει απόλυτα.
Ο γιος του, Γιώργος χημικός – οινολόγος, συνεχίζει την παράδοση και ασχολείται δημιουργικά τόσο στους ιδιόκτητους αμπελώνες όσο και στο σύγχρονο οινοποιείο της εκμετάλλευσης στην Αρχαία Νεμέα.
Στόχος και των δύο είναι η συνεχής βελτίωση των παραγομένων κρασιών, η διατήρηση υψηλών standards υγιεινής και οργανοληπτικών χαρακτήρων καθώς και π πειραματισμός πάνω σε νέους τύπους κρασιών.
Το μέγεθος του ιδιόκτητου αμπελώνα (570 στρεμ.), η διασπορά ορισμένων αμπελοτεμαχίων σε περιοχές της ζώνης που χαρακτηρίζονται από διαφορές στο οικοσύστημα και η ηλικία των αμπελιών οδηγούν σ’ ένα πολυδυναμικό αποτέλεσμα.
Αρωγός στην ποιότητα αυτού του αποτελέσματος είναι η σωστή επιλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού ποικιλιών και η βαθιά γνώση των πρωτεργατών για κάθε τι που έχει σχέση με το αμπέλι και την καλλιέργεια του.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
ΕΚΤΑΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ: 570 στρέμματα
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Ξηρόκαμπος (400μ.) – Αη Λιά Ντοσαρά – Κολώνες Αρχαίας Νεμέας – Πορηά – Γεφυράκι – Προβέστα – Βαλτέτσι.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Ροδίτης, Ασύρτικο, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Touriga, Roussanne, Sauvignon Blanc, Petit Verdot
ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΝΕΜΕΑ Ο.Π.Α.Π. 2005
Τύπος: Ο.Π.Α.Π. Νεμέα, ερυθρός, ξηρός
Αρ. Φιαλών: 3.600 φιάλες
Παραγωγός: Α. & Γ. Παπαϊωάννου Ο.Ε. – Αρχαία Νεμέα 20500 Κορινθία
Προέλευση Σταφυλιών: Από επιλεγμένο κομμάτι του αμπελώνα με παλαιά κλήματα
Ποικιλίες: Αγιωργίτικο 100%
Οινοποίηση – εμφιάλωση: Στο οικογενειακό οινοποιείο στην Αρχαία Νεμέα
Γευσιγνωσία: Χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα και πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων ενισχυμένων από αρώματα μπαχαρικών όπως μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Στο στόμα ξεκινάει με γλύκα και σύντομα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι έντονες ακόμα τανίνες του.
Αρμονία: Συνδυάζεται με όλα τα πλούσια πιάτα κρεάτων, ιδιαίτερα όταν γίνονται με τη συμμετοχή μπαχαρικών.
Σερβίρεται: Στους 18 βαθμούς σε κλειστή τουλίπα.
Οινοποίηση – παλαίωση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 20 μήνες και τουλάχιστον ένα χρόνο στη φιάλη. Επιδέχεται παλαίωση άνω των δέκα ετών ή και περισσότερο.
Βραβεία
1.Καλύτερος Ελληνικός οίνος: Alfa wine guide 2005
2. Καλύτερος Ελληνικός οίνος: AAlfa wine guide 2008
3.Χρυσό των χρυσών, Βρυξέλλες 2008
4.Χρυσό Μετάλλιο – Βερολίνο 2011