Site icon βιοΠοιότητα

Νυχτέρι – Οινοποιείο Χατζηδάκη

Οι εγκαταστάσεις και οι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται εντός της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» και ειδικότερα στα χωριά Πύργος Καλλίστης, Μεγαλοχώρι, Εμπορείο και Ακρωτήρι.

Καλλιεργούνται συνολικά 10 εκτάρια αμπελιών, σε υψόμετρο από 70 έως και 350 μέτρα, με κυρίως νότιο ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό και με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και την ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο.

Σε όλους τους αμπελώνες εφαρμόζεται το σύστημα της βιολογικής καλλιέργειας (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ).

Νυχτέρι – Οινοποιείο Χατζηδάκη

Νυχτέρι 2012, ΠΟΠ Σαντορίνη, Ασύρτικο 100%

Σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες του νησιού με υψόμετρο από 100 έως και 300 μέτρα τρυγημένα σε προχωρημένη ωρίμανση.

Οινοποίηση: Μετά τον εκραγισμό, παραμονή του γλεύκους με τα στέμφυλα για 12 ώρες. Γλευκοποίηση με τον παραδοσιακό τρόπο σε στροφυλιά. Απολάσπωση και ζύμωση με ιθαγενείς ζύμες στους 18°C.

Αποζύμωση και ωρίμανση του οίνου σε δρύινα βαρέλια, διαφορετικής χωρητικότητας και ηλικίας, τουλάχιστον για 12 μήνες. Εμφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισμα.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: χρυσοκίτρινο χρώμα. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών της ανατολής και ορυκτότητας. Γεύση δυναμική με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τανινών και αλκοόλ.

Μεγάλη επίγευση. Απολαύστε το στους 12-14°C. Συνοδεύει όστρακα, λευκά και ροζέ κρέατα, κυνήγι καθώς και μεγάλης ωρίμανσης τυριά. Επιδέχεται παλαίωση για περισσότερο από 10 χρόνια.

 

Exit mobile version