Η NOPERA διαθέτει τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες, 40 στρεμμάτων, σε διαφορετικές περιοχές της Σάμου, στους οποίους υπάρχουν αμπέλια με μ.ο. ηλικίας 20 έτη οι οποίοι που έχουν προσαρμοστεί άριστα και επιβιώνουν στις δύσκολες συνθήκες των αναβαθμίδων δίνοντας μικρές αλλά ποιοτικές παραγωγές. Τα πρέμνα σε πυκνή φύτευση πάνω στις πεζούλες αναπτύσσουν μοναδικό ανταγωνισμό μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δίνουν μοσχάτα σταφύλια με φίνα οξύτητα και πληθωρικά αρώματα.
Η διαφορετικότητα των τριών terroir δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει μια έντονη πολυπλοκότητα, τόσο μορφολογικά, όσο και γευστικά-αρωματικά. Οι βιολογικές και βιοδυναμικές τεχνικές που εφαρμόζονται επιτρέπουν την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση ανάμεσα στη φύση και το αμπέλι.
Έτσι το φυτό γίνεται πιο ανθεκτικό σε ασθένειες, αυξάνει με φυσικό τρόπο τα σάκχαρα και τα οξέα του και μπορεί να δώσει το 100% της ταυτότητάς του στο τελικό προϊόν, το κρασί.
Οι αμπελώνες της ΝΟΠΕΡΑ Οινοποιητικής βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου το λευκό μικρόρωγο της Σάμου εκφράζεται στην πιο φίνα εκδοχή του.
Η ΝΟΠΕΡΑ οινοποιητική διατηρεί μόνο σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Η πορεία της ανάπτυξης και ωρίμανσης των σταφυλιών πάνω στα πρέμνα παρακολουθείται στενά ώστε ο τρύγος να γίνει την κατάλληλη στιγμή και τα σταφύλια να δώσουν τα καλύτερα δυνατά τους χαρακτηριστικά στον οίνο που θα παραχθεί. Η συλλογή και οινοποίηση γίνεται με σεβασμό στο προϊόν και στόχο έχει την καλύτερη διασφάλιση της πρώτης ύλης. Η συνέπεια, η αγάπη και το μεράκι είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την συλλογική μας προσπάθεια.
Το λευκό μοσχάτο Σάμου ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης του και τον τρόπο οινοποίησης μπορεί να δώσει διαφορετικό τύπου οίνο. Ο τρόπος οινοποίησης καθορίζεται, κατ’ αρχήν, από τον τύπο του κρασιού που θα παραχθεί. Η ΝΟΠΕΡΑ οινοποιητική παράγει δύο τύπους οίνου, ο λευκός ξηρός και ο φυσικός γλυκύς.
ROYA – Λευκή Οινοποίηση – ΝΟΠΕΡΑ Οινοποιητική
Το λευκό ξηρό κρασί ROYA προέρχεται από τα ημιορεινά αμπελοτόπια μας που βρίσκονται στην περιοχή Ρόγγια Σάμου. Σε αυτήν την οινοποίηση τα σταφύλια οινοποιούνται αμέσως μετά τον τρύγο.
Ο κατάλληλος συγχρονισμός της συγκομιδής είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Η διαδικασία της οινοποίησης γίνεται άμεσα και με προσοχή ώστε η πρώτη ύλη να δίνει τα καλύτερα δυνατά χαρακτηριστικά της.
Στην συγκεκριμένη οινοποίηση η προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ο αυστηρότατος έλεγχος της θερμοκρασίας κατά τη ζύμωση, η χρήση επιλεγμένων βιολογικών ζυμών με τις οποίες εμβολιάζεται το γλεύκος, είναι οι διαδικασίες που ακολουθούμε ώστε να πετύχουμε τον καλύτερο έλεγχο της ζύμωσης και των επιθυμητών χαρακτηριστικών του κρασιού που θα παραχθεί.
Ο συνεχής αναλυτικός έλεγχος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και η διαρκής επιστημονική ενημέρωση στοχεύουν στην εξασφάλιση της ανώτατης δυνατής ποιότητας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ποικιλίας λευκό μοσχάτο Σάμου.
Έχει λαμπερό ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα, με χρυσές ανταύγειες, τυπικό για την ποικιλία του μοσχάτου Σάμου. Στη μύτη διακρίνονται ανθώδη και φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου και τριαντάφυλλου.
Στο στόμα ξεχωρίζει το πλούσιο σώμα και η οξύτητά του, τα οποία σε συνδυασμό με τις έντονες γεύσεις τροπικών φρούτων, πεπονιού, ανανά και γλυκολέμονου συνθέτουν, ίσως, το καλύτερο ξηρό, σαμιακό μοσχάτο, με απίστευτη φρεσκάδα και ιδιάζοντα εξωτικό χαρακτήρα.