Η Οινοποιία Μανουσάκη είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που άρχισε το 1984 όταν οι λόφοι γύρω από το χωριό Βατόλακκος ήταν ακόμη ανέγγιχτοι από ανθρώπινα χέρια και τ’άγρια βότανα της Κρήτης μεθούσαν τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Οι αμπελώνες της Οινοποιίας Μανουσάκη βρίσκονται στους λόφους έξω από το χωριό Βατόλακκος σε υψόμετρα μεταξύ 359 και 600 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Από την αρχή πιστέψαμε ότι η βιολογική γεωργία ήταν ο μόνος τρόπος να δείξουμε σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον. Το να δείχνουμε ευαισθησία στις ανάγκες του οικοσυστήματος είναι αναπόσπαστο τμήμα της φιλοσοφίας μας. Είμαστε δεσμευμένοι να πετύχουμε τη συνεχή εξέλιξη των αμπελώνων μας χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.
NOSTOS ROUSSANNE – Μανουσάκη Οινοποιία – NOSTOS WINES
Χρώμα λαμπερό, μέτριο προς βαθύ λεμονοπράσινο, με αργά και πλούσια δάκρυα. Μύτη μέτριας προς υψηλής εντάσεως, με ώριμα λευκόσαρκα φρούτα, κερήθρα, αποξηραμένα άνθη, βούτυρο και βανίλια.
Πυκνό, γεμάτο και πολύπλοκο στόμα, με λιπαρότητα και έντονη αρωματική διάσταση που εστιάζεται και πάλι στο λευκόσαρκο φρούτο. Επίγευση μακριά όπου κυριαρχούν η βανίλια,το μέλι και το ελαφρά καπνισμένο ξύλο.
Έτοιμο προς κατανάλωση τώρα. Θα εξελίσσεται για τα επόμενα 3-5 χρόνια και, φτάνοντας στο απόγειό του, θα μείνει εκεί τουλάχιστον για μία 4ετία.
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα: Ξηρός
Αμπελώνας – Μικροκλίμα
Έδαφος: Σχιστολιθικό, αμμοαργιλλοπηλώδες, σε υψόμετρο 350 και 600 μέτρων.
Διαμόρφωση αμπελώνα: : Κυπελοειδής, γραμμικός σε διπλό κορδόνι Royat και απλό Guyot.
Περίοδος Τρύγου: Τρύγος: 15-25 Αυγούστου
Τύπος Καλιέργειας: Βιολογική
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα: Ήσυχος
Ονομασία Προέλευσης: Επιτραπέζιος
Ποικιλίες Κρασιού: Roussanne
Μέθοδος οινοποίησης: Ζυμώνεται και ωριμάζει για 7 περίπου μήνες μαζί με τις οινολάσπες σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης. Τα βαρέλια χρησιμοποιούνται για τέσσερα χρόνια πριν αντικασταθούνε.
Συνοδεύει: Κρέας και πουλερικά με άσπρες σάλτσες, ψητό ψάρι, σολομό, αστακό.