Λυκοβουνό ερυθρός – Κτήμα Θεοδωρακάκου


Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.

Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.

Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από τον οργανισμό ΔΗΩ.

Λυκοβουνό ερυθρός οίνος

  • Λακωνικός Τοπικός Οίνος, Ερυθρός Ξηρός
  • Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%.
  • Βιολογικός οίνος. Πιστοποίηση ΔΗΩ.
  • Εσοδεία 2010: 5.000 φιάλες.

Παραγωγική διαδικασία: Τρύγος τέλος Σεπτεμβρίου. Σε μικρά τελάρα για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξη της ποιότητας των αμπελώνων. Αμέσως μετά την παραλαβή του, το σταφύλι υποβάλλεται σε εκραγισμό και μια μικρή σύνθλιψη των καρπών, ακολούθως εμβολιάζουμε το γλεύκος και ξεκινά η ζύμωση που διαρκεί για 8-10 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή της. Παράλληλα με την παραμονή των κρασιών σε βαρέλια αμερικανικής δρυός για περίπου 8 μήνες, πραγματοποιείται και η μηλογαλακτική ζύμωση που αποδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κρασί αυτό.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Ζωηρό κόκκινο χρώμα με μωβ ανταύγειες. Σύνθετο bouquet που αποτελείται από αρώματα βύσσινου, μαρμελάδας φράουλα, σύκο και βανίλια. Στρογγυλό στόμα με μαλακές ταννίνες και πικάντικη επίγευση.

Αρμονία γεύσεων: Σερβίρεται στους 16°C. Συνοδεύει ιδανικά σουτζουκάκια, μακαρόνια με κιμά και λαγό στιφάδο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close