Ξινόμαυρο – Κτήμα Βογιατζή


Το Κτήμα Βογιατζή βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης, κοντά στη λίμνη Πολυφύτου. Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο που καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα, ενώ η σύγχρονη ιστορία του Κτήματος ξεκινά την περίοδο 1991-1994, οπότε και φυτεύεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας από τα αδέλφια Βογιατζή με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Από την δηµιουργία του αµπελώνα εφαρµόζουµε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας (Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ). Η καλλιέργεια δεν στοχεύει µόνο να πάρει από την φύση ώστε να δώσει σταφύλια υψηλής αξίας, αλλά να προστατέψει και να διατηρήσει την βάση του οικοσυστήµατος του αµπελώνα.

Έτσι, µε ένα συνδυασµό εµπειρίας, προηγµένης γνώσης και τεχνολογίας, η ποιότητα του εδάφους ελέγχεται συστηµατικά όπως και οι επιβαρύνσεις για τον υδάτινο πόρο της λίµνης. Οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου είναι χαµηλές. Πρόκειται για έναν φυσικό αµπελότοπο.

Ξινόμαυρο – Κτήμα Βογιατζή

Τύπος: Ερυθρός ξηρός, Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη Bελβεντό.

Ποικιλίες: Ξινόµαυρο, κλώνος Βελβεντού.

Οινοποίηση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση. Η εκχύλιση των συστατικών του φλοιού είναι προσεκτική και ο χρόνος εξαρτάται από την ωριµότητα της σοδειάς.

Ο νέος οίνος τοποθετείται σε δρύινα βαρέλια, όπου γίνεται η µηλογαλακτική ζύµωση και παραµένει εκεί για ένα χρόνο. Ακολουθεί η εµφιάλωση και η παλαίωση στο µπουκάλι.

Περιγραφή: Βαθύ πορφυρό χρώµα, ευγενές τυπικό άρωµα της ποικιλίας, που εµπλέκει την κλασσική ελιά-ντοµάτα µε αποξεραµένα φρούτα κεράσι-δαµάσκηνο, γήινες νότες και µπαχαρικά. Στο στόµα οι ενσωµατωµένες τανίνες συνθέτουν ένα στιβαρό σώµα µε ραχοκοκκαλιά, αρµονία και πολύ µεγάλη διάρκεια.

Ένα σαγηνευτικό κρασί, µε τον αριστοκρατικό διακριτικό χαρακτήρα της ποικιλίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close