Site icon βιοΠοιότητα

Κτήμα Στεργίου ερυθρός ξηρός

Το Κτήμα Στεργίου αποτελεί μια σύγχρονη αμπελοοινική προσπάθεια , που στόχο έχει την ανάδειξη του ιστορικού αμπελώνα της Καστοριάς και την δημιουργία ιδιαίτερων οίνων άμεσα συνυφασμένων με το μικροκλίμα της περιοχής.

Στα διαλεχτά χώματα της Μακεδονικής γης στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, στη νότια πλαγιά απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς και σε υψόμετρο 680μ. βρίσκεται ο αμπελώνας της οικογένειας Στεργίου που αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας (πιστοποίηση από τον Οργανισμό ΔΗΩ), σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον.

Ο αμπελώνας είναι γραμμικός (1,00Χ 2,30 μ) και καλύπτει 60 στρέμματα με την παρακάτω ποικιλιακή σύνθεση: Merlot, Cabernet SauvignonSauvignon Blanc , Ξινόμαυρο και Riesling.

Το σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα, εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο επιτάσσει η τεχνολογία.

Το Κτήμα Στεργίου επιμένει να φτιάχνει κρασιά από τους δικούς του αποκλειστικά αμπελώνες.

Στόχος μας δεν είναι η μαζική παραγωγή, αλλά η πραγμάτωση ενός οράματος: η αξιοποίηση της ιδιαιτερότητας και του μικροκλίματος της περιοχής για να δημιουργήσουμε εκφραστικά κρασιά, με τυπικότητα και χαρακτήρα που αντανακλά τον τόπο και την ποικιλία που το γέννησαν..

Και φυσικά, για εμάς, κανένα οικοσύστημα δεν είναι πλήρες αν δεν διαφυλάσσει τις τοπικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες. Ο σεβασμός σε αυτές ολοκληρώνει το σύστημα και ενισχύει τη σημασία του. Επιδιώκουμε την ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο.

ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣ, Π.Γ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ 60% MERLOT 20% CABERNET SAUVIGNON 20%

Θέση: Μεταμόρφωση Καστοριάς

Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Μεταμόρφωσης Καστοριάς

Έδαφος: Αμμώδες – αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.

Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες.

Στρεμματική Απόδοση: 540 κιλά ανά στρέμμα.

Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση , αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, για 5 μήνες ανάδευση στις οινολάσπες του.

Παλαίωση: 14 μήνες σε επιλεγμένα Γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το χρώμα του πορφυρό με αρώματα φρεσκοτριμμένου πιπεριού, μοσχοκάρυδου, που συνοδεύονται από διακριτικές νότες βανίλιας. Το στόμα πλούσιο, ισορροπημένο καταλήγει σε μια μακριάς διαρκείας επίγευση.

Σερβίρεται στους 16o-18o C.

 

Exit mobile version