Για περισσότερα από 20 χρόνια, με πολύ αγάπη, έμφαση στις βιολογικές μορφές καλλιέργειας και με διάθεση δημιουργικού πειραματισμού, καλλιεργούμε στον τόπο μας τις δύο τοπικές Π.Γ.Ε. ποικιλίες σταφυλιών, Φωκιανό και Μπεγλέρι.
Ακολουθούμε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, τόσο για τα αμπέλια όσο και για το οινοποιείο μας, με οργανισμό πιστοποίησης τη ΔΗΩ.
Οινοποιώντας με διαφορετικές τεχνικές και χρησιμοποιώντας πειραματικούς αμπελώνες σε διαφορετικά υψόμετρα και μικροκλίματα σε όλη τη δυτική πλευρά του νησιού, παρατηρήσαμε ότι οι δύο αυτές άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο ποικιλίες, παράγουν εξαιρετικά τελικά προϊόντα, με μεγάλη διάρκεια και βελτίωση σε βάθος χρόνου, σε μπλεντ και μονοποικιλιακά.
BEGLERI LITANI WHITE – ΚΤΗΜΑ ΑΦΙΑΝΕΣ
Ένας εξαιρετικός ξηρός λευκός οίνος, με χαρακτήρα έντονο και εξωτικό, χάρη στα αρώματα τροπικών φρούτων, που κυριαρχούν τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Λαμπερός και διαυγής, με πλούσιο όγκο, ζωηρή επίγευση και δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον πέντε χρόνων.
ΑΡΩΜΑΤΑ – ΧΡΩΜΑ – ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
Χρώμα: Λαμπερό, διαυγές, ελαφρά πράσινο με ασημί και ροδακινί ανταύγειες.
Μύτη: Έντονη, πλούσια, με κυρίαρχα τα τροπικά φρούτα (ανανά, ακτινίδιο και μάνγκο).
Στόμα: Γευστικά κυριαρχούν το μάνγκο, το ροδάκινο και το λίτσι. Ο όγκος πλούσιος, ισορροπεί με τη δροσερή οξύτητα και την υψηλή μεταλλικότητα.
Επίγευση: Ζωηρή και μακράς διάρκειας.
Κατανάλωση: Τα χαρακτηριστικά του διατηρούνται αναλλοίωτα για δύο χρόνια.
Γευστικοί συνδυασμοί: Συνδυάζεται αρμονικά με ελαφριά γεύματα, λευκά κρέατα, θαλασσινά, όστρακα, κίτρινα τυριά και φρούτα. Σερβίρεται στους 12°C.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΑΛΑΙΩΣΗ
Οίνος: Λευκός ξηρός.
Ποικιλιακή σύνθεση: Πράσινο στέλεχος της ποικιλίας Μπεγλέρι 100%.
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.): Ικαρία.
Αμπελοτόπι: Ικαρία / Ράχες.
Οινοποίηση: Προζυμωτική ψύξη, στη συνεχεία ζύμωση σε ελεγχόμενο περιβάλλον με κλειστή την ανοξείδωτη δεξαμενή και σε θερμοκρασία μικρότερη των 12°C.
Μετά το τέλος της ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση ακολουθεί ανάδευση με τις ευγενείς λάσπες ανά δέκα ημέρες για τέσσερις μήνες και στη συνέχεια εμφιάλωση.
Παλαίωση: Επιδέχεται παλαίωση τουλάχιστον πέντε ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας μειώνεται η ένταση της μύτης και βελτιώνονται σημαντικά τα γευστικά χαρακτηριστικά του, καταλήγοντας σε ώριμο ροδάκινο και μαρμελάδα αχλάδι.
Η οξύτητα του παραμένει σε σημαντικό βαθμό, η γλυκιά επίγευση απογειώνεται και αυξάνονται οι ασημί και ροδακινί ανταύγειες του.