Σε ένα μωσαϊκό από ορεινούς όγκους, παρθένα εδάφη και δασικές εκτάσεις, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα ετών, αξιοποιώντας την προσωπική μας κληρονομιά.
Η τεράστια βιοποικιλότητα της περιοχής, η ερήμωση των “δικών μας” ορεινών τόπων και η νέα προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μας ώθησε στην πραγμάτωση των σκέψεών μας.
Δύο νέοι με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους, ευαισθητοποιούμενοι από την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, αποφάσισαν να “επενδύσουν” την αγάπη τους για τη γη και τη φύση σε ένα πρωτοποριακό, εξωστρεφές εγχείρημα.
Έτσι γεννήθηκαν οι “CORPHES”.
Στις “CORPHES” των Χασίων και Καμβουνίων όρων, ανάμεσα στην Πίνδο και τον Όλυμπο, παράγουμε τα υψηλότερης ποιότητας βότανα και φυτά, άρτια ενταγμένα στο φυσικό τους μικροκλίμα.
Η βιολογική πιστοποίηση των καλλιεργειών μας, της γραμμής μεταποίησης και συσκευασίας για τα παραγόμενα προϊόντα , πραγματοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με πολυετή εμπειρία και ηγετική θέση στο συγκεκριμένο χώρο.
Ο Οργανισμός ΔΗΩ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της βιολογικής γεωργίας σε διεθνές επίπεδο και χαράζει το δρόμο για την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, με πολλές και πρωτοπόρες δράσεις. Κάποιες από αυτές είναι η προώθηση των βιολογικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.
Με την τεχνογνωσία που διαθέτει μας προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για όλες της εξελίξεις στη βιολογική γεωργία και στα Συστήματα Ασφάλειας και Διαχείρισης Ποιότητας.
Βιολογική Μαντζουράνα – CORPHES
Ιθαγενές φυτό των χωρών της Μεσογείου με πιο σημαντικό είδος τη μαντζουράνα ορίγανο.
Στην Ελλάδα η μαντζουράνα υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό, ωστόσο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού ενώ ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό.
Η μαντζουράνα έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες (ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιό της).
- Είναι αποχρεμπτική, απολυμαντική, τονωτική και αντισπασμωδική.
- Ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει από τους τυμπανισμούς και τους στομαχικούς πόνους.
- Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας.
- Έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.
- Το κατάπλασμα των φύλλων της και οι επαλείψεις με το αιθέριο έλαιό της ανακουφίζουν από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ το όμορφο άρωμά της απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατάθλιψη και το στρες.
- Βοηθά στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων και πληγών, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στο αυτί.
Ως αφέψημα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, βρογχίτιδα), της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότητας, των εγκεφαλικών παθήσεων, των κολικών, του ίλιγγου, της επιληψίας, του κρυολογήματος και των στοματικών ελκών.
Τα φύλλα, όταν τοποθετούνται πάνω σε μώλωπες ή σε σημεία όπου έχουν τσιμπήσει έντομα, είναι πολύ μαλακτικά.
Ο χυμός τους μαζί με οινόπνευμα χρησιμοποιείται για εντριβές σε άτομα που υποφέρουν από νευραλγίες. Τα φύλλα ωμά κάνουν πολύ καλό στο συκώτι και ευνοούν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.
Βιολογική Μαντζουράνα – CORPHES
Χρήση:
Ως αφέψημα: Βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Ως έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Αιθέριο έλαιο:3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.
Έχει έντονη πικάντικη γεύση, γλυκύτερη από αυτή της ρίγανης. Ταιριάζει σε κεφτέδες, κρέατα, σάλτσες, σούπες κοτόπουλου, αυγά, λαχανικά, ζυμαρικά, ομελέτες, πατάτες και ψάρια δίνοντας ένα πιο γλυκό ξεχωριστό άρωμα.
Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το ρολό μοσχάρι και άλλες αγαπημένες ελληνικές γεύσεις, λαχανικά όπως μελιτζάνες και κολοκύθια.
Πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε γιατί πικρίζει και έχει την τάση να καλύπτει αρωματικά τα άλλα αρώματα. Καλύτερα είναι να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος για να μην χάσει το άρωμά της.
Το ντελικάτο άρωμα συνδυάζεται με τσίλι, σκόρδο, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, βασιλικό και δάφνη.