Site icon βιοΠοιότητα

Βιολογικό Θυμάρι – CORPHES

Σε ένα μωσαϊκό από ορεινούς όγκους, παρθένα εδάφη και δασικές εκτάσεις, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα ετών, αξιοποιώντας την προσωπική μας κληρονομιά.

Η τεράστια βιοποικιλότητα της περιοχής, η ερήμωση των “δικών μας” ορεινών τόπων και η νέα προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, μας ώθησε στην πραγμάτωση των σκέψεών μας.

Δύο νέοι με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους, ευαισθητοποιούμενοι από την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, αποφάσισαν να “επενδύσουν” την αγάπη τους για τη γη και τη φύση σε ένα πρωτοποριακό, εξωστρεφές εγχείρημα.

Έτσι γεννήθηκαν οι “CORPHES”.

Στις “CORPHES” των Χασίων και Καμβουνίων όρων, ανάμεσα στην Πίνδο και τον Όλυμπο, παράγουμε τα υψηλότερης ποιότητας βότανα και φυτά, άρτια ενταγμένα στο φυσικό τους μικροκλίμα.

Η βιολογική πιστοποίηση των καλλιεργειών μας, της γραμμής μεταποίησης και συσκευασίας για τα παραγόμενα προϊόντα , πραγματοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με πολυετή εμπειρία και ηγετική θέση στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο Οργανισμός ΔΗΩ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της βιολογικής γεωργίας σε διεθνές επίπεδο και χαράζει το δρόμο για την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, με πολλές και πρωτοπόρες δράσεις. Κάποιες από αυτές είναι η προώθηση των βιολογικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει μας προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για όλες της εξελίξεις στη βιολογική γεωργία και στα Συστήματα Ασφάλειας και Διαχείρισης Ποιότητας.

Βιολογικό Θυμάρι – CORPHES

Γνωστό για τις ιδιότητές του ήδη από την Ομηρική εποχή, το θυμάρι που ευδοκιμούσε στον Ελλαδικό χώρο αποτελούσε σύμβολο ανδρείας. Στον Μεσαίωνα όταν ενέσκηψαν οι μεγάλες επιδημίες, με χειρότερη απ’ όλες την πανούκλα, οι εντριβές με ξίδι μέσα στο οποίο είχε μουλιάσει θυμάρι, ή απλώς το κάψιμό του θεωρούνταν αποτελεσματικά προστατευτικά μέτρα.

Μέχρι και τα τέλη του 17ου αιώνα τα φαρμακεία τις χριστιανικής Ευρώπης εμπορεύονταν ένα μείγμα από θυμάρι, στύρακα και λιβάνι το οποίο «καθάριζε» τον μολυσμένο αέρα και προστάτευε από τις επιδημίες.

Η αιτία όλων των παραπάνω δεν είναι άλλη απ’ το ότι όταν το θυμάρι καίγεται εκλύεται θυμόλη, μια φαινόλη που διαθέτει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση γυναικολογικών μυκητιάσεων, καθώς έχει ισχυρές αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.

Καταπραΰνει τις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού και το άσθμα. Ως σιρόπι ηρεμεί τον επίμονο βήχα (λειτουργεί ως αποχρεμπτικό), τη βρογχίτιδα, την φαρυγγίτιδα και την αμυγδαλίτιδα. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης.

Ένα ζεστό ρόφημα θυμαριού δρα ως αντιπυρετικό. Γαργάρες και στοματικές πλύσεις με θυμάρι βοηθούν στην καλή στοματική υγιεινή και δρουν κατά της ουλίτιδας και της κακοσμίας του στόματος. Καταπολεμά τη δυσπεψία και τη φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου.

Το έγχυμά του χρησιμοποιείται και για το ευερέθιστο έντερο. Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε δερματικά προβλήματα (π.χ. ακμή, δερματίτιδα, εκζέματα, ψωρίαση, τσιμπήματα), ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στα συστατικά της θυμόλης και της καρβακρόλης που περιέχει.

Συνιστάται ως φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος.

Βοηθά στη διαύγεια πνεύματος και παράλληλα στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Εντριβές με το διάλυμά του ανακουφίζουν από ρευματικές παθήσεις και μυϊκούς πόνους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως λάδι για μασάζ.

Η χρήση του βρίσκει πολλές εφαρμογές στη σύγχρονη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών λόγω των αντισηπτικών, επουλωτικών, σπασμολυτικών και αποχρεμπτικών του ιδιοτήτων.

Βιολογικό Θυμάρι – CORPHES
Χρήση:

Ως αφέψημα: Βράζουμε για λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Ως έγχυμα:Ρίξτε 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το για 10 λεπτά. Πίνετε το ρόφημα αυτό, τρεις φορές την ημέρα.

Αιθέριο έλαιο: 1-5 σταγόνες μέσα στη μπανιέρα με χλιαρό νερό, κάνουμε ένα πολύ καλό ιαματικό μπάνιο, εάν υποφέρουμε από ρευματισμούς ή αρθρίτιδες. Λέγεται επίσης, ότι 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου πάνω στο πονεμένο δόντι κατευνάζει τον πόνο.

Το θυμάρι χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα των Μεσογειακών χωρών. Είναι έντονα αρωματικό και με πολύ δυνατή γεύση. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά του περίφημου «μπουκέ γκαρνί» όπου μαζί με ρίγανη, μαϊντανό και μαντζουράνα αρωματίζει σούπες και σάλτσες.

Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται ως αρωματικό μπαχαρικό σε κεφτέδες, γεμιστά, κρέας, πουλερικά και πίτες. Ταιριάζει πολύ με κρεατικά (κοτόπουλο, μοσχάρι, κουνέλι) τα οποία μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας και κρασιού, ενώ θεωρείται το ιδανικό μπαχαρικό ακόμα και για το ψάρι.

Δοκιμάστε το πάνω σε ψητές μελιτζάνες και πιπεριές φούρνου.

Exit mobile version