Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καμάρανθο


Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την Παροικιά, 3 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της Πάρου και 2,5 χιλιομέτρων από το γραφικό λιμανάκι της Αλυκής βρίσκεται, στον οικισμό Καμάρι, το Αγρόκτημα Καμάρανθο.

Ένα αγρόκτημα 23 στρεμμάτων που συγκεντρώνει και παρουσιάζει το φυτικό πλούτο του κυκλαδικού οικοσυστήματος.

Εκτός των 200 περίπου τύπων αυτοφυών βοτάνων που υπάρχουν στο κτήμα και ενός προϋπάρχοντος παλιού αμπελιού, έχουν φυτευτεί και καλλιεργούνται με τους κανόνες βιολογικής γεωργίας (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ) μια σειρά από παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα.

Σ’ ένα τοπίο που θυμίζει την Πάρο των παλιών δεκαετιών, όπου η γη ήταν ιερή, κάρπιζε και δεν προοριζόταν για οικόπεδο, η Κατερίνα Παπαδημητρίου Τσάβαλου φύτεψε ελιές, ροδιές, συκιές, χαρουπιές, ακακίες και 4.500 ρίζες βοτάνων.

Στόχος της να δημιουργήσει ένα επισκέψιμο αγρόκτημα, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει από κοντά τις καλλιέργειες, την επεξεργασία και τα φυτά της Πάρου, όπως π.χ. το φλισκούνι, το θυμάρι, τη μέντα, το φασκόμηλο, τη μέντα, το μελισσόχορτο, και βέβαια να γνωρίσει τις θρεπτικές και οργανοληπτικές ιδιότητες καθενός από αυτά, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του από τα βότανα που τόσο νοστιμίζουν την Μεσογειακή και ιδιαίτερα την Κυκλαδίτικη κουζίνα.

Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καμάρανθο

Το λάδι του Καμάρανθου είναι βιολογικό και ανήκει στην κατηγορία του αγουρέλαιου.

Προέρχεται από νεαρά ελαιόδενδρα (τριών έως έξι χρονών), ποικιλίας κυρίως Κορωνέϊκης.

Οι ελιές συγκομίζονται νωρίς, από τέλη Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, ανάλογα τη χρονιά.

Τις συλλέγουμε χωρίς μηχανικά μέσα με το παραδοσιακό χτενάκι και τα ελαιόπανα.

Τις τοποθετούμε σε αεριζόμενους κλωβούς και ελαιοποιούμε την ίδια μέρα της συλλογής στο ελαιοτριβείο του χωριού ΚΑΜΑΡΙ, τηρώντας όλες τις ενδεδειγμένες πρακτικές της ψυχρής έκθλιψης του καρπού.

Στη συνέχεια το λάδι μας τυποποποιείται και εμφιαλώνεται στο πιστοποιημένο βιολογικό τυποποιητήριο ΔΗΜΑ στο Κορωπί.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close