Κινόα μαύρη ‘Βιόδωρος Γαία’


Κινόα μαύρη ‘Βιόδωρος Γαία’

Κινόα μαύρη βιολογική

Προϊόν βιολογικής γεωργίας

Προέλευση Περού

Πιστοποιείται σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007

Βάρος 200 γρ

Κινόα – quinoa, η βασίλισσα των υπερτροφών, υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας χωρίς γλουτένη και vegan.

Είναι μια φυσική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα ιχνοστοιχεία ενώ είναι η μόνη φυσική τροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Είναι εύπεπτη διότι δεν περιέχει γλουτένη. Λόγω της πλούσιας θρεπτικής της αξίας, η κινόα έχει μελετηθεί ως πιθανή τροφή που πρέπει να προστεθεί στο διαιτολόγιο των αστροναυτών της NASA κατά τη διάρκεια των διαστημικών τους πτήσεων.

Η κινόα μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε συνταγή φτιάχνεται με ρύζι, είναι ιδανική σε σούπες και σαλάτες ή ως εναλλακτική λύση σε κοινά δημητριακά. Οι δυνατότητές της, σαν υλικό μαγειρικής, είναι απεριόριστες ενώ επίσης μαγειρεύεται πολύ γρήγορα. Η Μαύρη ποικιλία Κινόα έχει υπέροχη γεύση και ένα εντυπωσιακό χρώμα που επιτρέπει να δημιουργήσουμε οπτικά πιο ελκυστικά πιάτα ιδανικά για συνταγές υψηλής κουζίνας.

Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την δια-θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει το Κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).

Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.

Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Η Κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.

Πως το μαγειρεύουμε

Μουλιάζουμε το κινόα για 15 περίπου λεπτά και ξεπλένουμε καλά με πολύ νερό τρίβοντας με τα χέρια μας απαλά τους σπόρους.

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να απομακρυνθεί η πικρή ουσία που βγάζει ο φλοιός της. Σε μια κατσαρόλα του 1,5 λίτρου (γιατί το κινόα φουσκώνει) βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε 1 φλιτζάνι. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, δηλ. όπως το ρύζι.

Σε αντίθεση όμως με το ρύζι, μπορούμε να ανακατέψουμε την κινόα αρκετές φορές, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Θα ξέρουμε πως το κινόα έγινε όταν οι σπόροι θα έχουν γίνει διαφανείς από λευκοί και το σπειροειδές εσωτερικό θα έχει αποσπασθεί.

Αφήστε το σκεπασμένο για 10 περίπου λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι ή το ανακατεύουμε με ψητά ή ωμά λαχανικά ψιλοκομμένα, σκόρδο, δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι για επιπλέον άρωμα και γεύση

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close