Κινόα κόκκινη ‘Βιόδωρος Γαία’
Κινόα κόκκινη βιολογική
Προϊόν βιολογικής γεωργίας
Προέλευση Περού
Πιστοποιείται σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007
Βάρος 250 γρ
Κινόα – quinoa, η βασίλισσα των υπερτροφών, υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας χωρίς γλουτένη.
Η Χρυσή τροφή – ο σπόρος της Γης όπως την αποκαλούν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων.
Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά και χρησιμοποιείται κυρίως με τον ίδιο τρόπο όπως το σιτάρι και το ρύζι. Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.
Είναι εύπεπτη τροφή και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική. Χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές μαγειρικής και είναι εύπεπτη. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών.
Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την δια-θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει το Κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).
Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.
Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Η Κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.
Πως το μαγειρεύουμε
Μουλιάζουμε το κινόα για 15 περίπου λεπτά και ξεπλένουμε καλά με πολύ νερό τρίβοντας με τα χέρια μας απαλά τους σπόρους. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να απομακρυνθεί η πικρή ουσία που βγάζει ο φλοιός της.
Σε μια κατσαρόλα του 1,5 λίτρου (γιατί το κινόα φουσκώνει) βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε 1 φλιτζάνι. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, δηλ. όπως το ρύζι.
Σε αντίθεση όμως με το ρύζι, μπορούμε να ανακατέψουμε την κινόα αρκετές φορές, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Θα ξέρουμε πως το κινόα έγινε όταν οι σπόροι θα έχουν γίνει διαφανείς από λευκοί και το σπειροειδές εσωτερικό θα έχει αποσπασθεί.
Αφήστε το σκεπασμένο για 10 περίπου λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι ή το ανακατεύουμε με ψητά ή ωμά λαχανικά ψιλοκομμένα, σκόρδο, δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι για επιπλέον άρωμα και γεύση