Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τo χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας στο Νομό Ηλείας με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων.
Η μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία στην παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων σε ιδιόκτητους πειραματικούς και παραγωγικούς αγρούς καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε στα ήδη άριστα σπορόφυτα που είχαν προμηθευτεί, πολλαπλασιάσει και εγκαταστήσει οι γονείς μας, ήταν η προίκα μας για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.
Η συνεργασία μας με αξιόλογους ερευνητές απετέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας με σημαντική και πολύτιμη την καθοδήγηση και βοήθεια του Γεωπόνου-Ερευνητή Δρα Θεόδωρου Κουτσού, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων, εργαστήκαμε με πολύ κόπο, μεράκι και έρευνα.
΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρακτικές Βιολογικής Καλλιέργειας, υπό την εποπτεία της επιβλέπουσας εταιρείας πιστοποίησης (ΔΗΩ) που εφαρμόζουμε και το τοπικό ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κρήτης όπου βρίσκονται τα ιδιόκτητα αγροκτήματά μας, αποτελούν το “μυστικό” μας.
Βασική μας αρχή είναι η εξέλιξη της επιχείρησής μας να παραμένει πάντα προσηλωμένη στο βιολογικό τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει ποιοτική παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ελαίων.
Βιολογικό Δαμασκηνό Τριαντάφυλλο
Δαμασκηνό Τριαντάφυλλο (Rosa damascena Mill.)
Το τριαντάφυλλο έχει αγαπηθεί για την ομορφιά του από όλους τους λαούς, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το είχαν θεοποιήσει, δίνοντάς του τη μορφή της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, της Αφροδίτης.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το φυτό, ένας από αυτούς λέει ότι τα πρώτα τριαντάφυλλα γεννήθηκαν με τη θεά Αφροδίτη, όταν εκείνη βγήκε από τη θάλασσα και ήταν λευκά.
Κάποτε ο προστατευόμενός της Άδωνης τραυματίστηκε ενώ κυνηγούσε, η θεά στη βιασύνη της να πάει κοντά του τρύπησε το πόδι της πάνω στα αγκάθια του φυτού και από τότε το χρώμα του έγινε κόκκινο.
Το είδος τριαντάφυλλου που προσφέρουμε είναι το Rosa damascena Mill. δηλαδή Δαμασκηνό Ρόδο ή Ρόδο της Καστίλης. Το τριαντάφυλλο αυτό έχει τις ρίζες του στη Δαμασκό της Συρίας από την οποία ήρθε στην Ευρώπη μέσω των σταυροφόρων και από εκεί επεκτάθηκε στην υπόλοιπη ήπειρο όπου αγαπήθηκε για το άρωμα και το ροζ χρώμα του.
Μαγειρική: Το τριαντάφυλλο μπορεί να δώσει το υπέροχο άρωμα του σε αφεψήματα αντί άλλου γλυκαντικού όπως ζάχαρη ή μέλι, να χρησιμοποιηθεί μόνο του για ροφήματα ζεστά ή κρύα, λικέρ αλλά και γλυκά ή να το βάλουμε σε σάλτσες, φαγητά της κατσαρόλας, σούπες και μαγειρεμένα λαχανικά όπου όμως θέλει προσοχή και μικρή ποσότητα για να μην γλυκάνει πολύ το φαγητό μας.
Παραδοσιακές ιδιότητες: Το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για διάφορες παθήσεις. Το άρωμα και το αφέψημα του μας δίνει μία αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας ενώ είναι επίσης διουρητικό αλλά και εξαίρετο τονωτικό.