Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την Παροικιά, 3 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της Πάρου και 2,5 χιλιομέτρων από το γραφικό λιμανάκι της Αλυκής βρίσκεται, στον οικισμό Καμάρι, το Αγρόκτημα Καμάρανθο.
Ένα αγρόκτημα 23 στρεμμάτων που συγκεντρώνει και παρουσιάζει το φυτικό πλούτο του κυκλαδικού οικοσυστήματος.
Εκτός των 200 περίπου τύπων αυτοφυών βοτάνων που υπάρχουν στο κτήμα και ενός προϋπάρχοντος παλιού αμπελιού, έχουν φυτευτεί και καλλιεργούνται με τους κανόνες βιολογικής γεωργίας (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ) μια σειρά από παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα.
Σ’ ένα τοπίο που θυμίζει την Πάρο των παλιών δεκαετιών, όπου η γη ήταν ιερή, κάρπιζε και δεν προοριζόταν για οικόπεδο, η Κατερίνα Παπαδημητρίου Τσάβαλου φύτεψε ελιές, ροδιές, συκιές, χαρουπιές, ακακίες και 4.500 ρίζες βοτάνων.
Στόχος της να δημιουργήσει ένα επισκέψιμο αγρόκτημα, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει από κοντά τις καλλιέργειες, την επεξεργασία και τα φυτά της Πάρου, όπως π.χ. το φλισκούνι, το θυμάρι, τη μέντα, το φασκόμηλο, τη μέντα, το μελισσόχορτο, και βέβαια να γνωρίσει τις θρεπτικές και οργανοληπτικές ιδιότητες καθενός από αυτά, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του από τα βότανα που τόσο νοστιμίζουν την Μεσογειακή και ιδιαίτερα την Κυκλαδίτικη κουζίνα.
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είναι από μόνα τους ένας ολόκληρος κόσμος που ακόμα ανακαλύπτουμε. Είναι ένας ανυπολόγιστος φυσικός πόρος που έχει να προσφέρει η Μεσογειακή γη.
Το περιβάλλον των Κυκλάδων — και βεβαίως της Πάρου — θεωρείται διεθνώς από τα πιο κατάλληλα για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια
Βιολογικό Θυμάρι αυτοφυές – ΚΑΜΑΡΑΝΘΟ
Το θυμάρι είναι ιδανικό για τα προβλήματα του αναπνευστικού, αντιβηχικό, αποχρεμπτικό, αντισπασμωδικό. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Το θυμάρι μαζί με ρίγανη και μαντζουράνα αρωματίζει σούπες και σάλτσες, ταιριάζει πολύ στις ψητές μελιτζάνες και τις πιπεριές φούρνου.
Πολλοί το θεωρούν ιδανικό μπαχαρικό, ακόμη και για το ψάρι.
Για ρόφημα ρίχνετε μία κουταλιά θυμάρι για κάθε φλιτζάνι νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός το βγάζετε και το αφήνετε για 10 λεπτά, το σουρώνετε και πίνετε.
Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ