Site icon βιοΠοιότητα

Βιολογικό Θυμάρι – Aroma Farms

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τo χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας στο Νομό Ηλείας με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων.

Η μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία στην παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων σε ιδιόκτητους πειραματικούς και παραγωγικούς αγρούς καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε στα ήδη άριστα σπορόφυτα που είχαν προμηθευτεί, πολλαπλασιάσει και εγκαταστήσει οι γονείς μας, ήταν η προίκα μας για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.

Η συνεργασία μας με αξιόλογους ερευνητές απετέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας με σημαντική και πολύτιμη την καθοδήγηση και βοήθεια του Γεωπόνου-Ερευνητή Δρα Θεόδωρου Κουτσού, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων, εργαστήκαμε με πολύ κόπο, μεράκι και έρευνα.

΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρακτικές Βιολογικής Καλλιέργειας, υπό την εποπτεία της επιβλέπουσας εταιρείας πιστοποίησης (ΔΗΩ) που εφαρμόζουμε και το τοπικό ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κρήτης όπου βρίσκονται τα ιδιόκτητα αγροκτήματά μας, αποτελούν το “μυστικό” μας.

Βασική μας αρχή είναι η εξέλιξη της επιχείρησής μας να παραμένει πάντα προσηλωμένη στο βιολογικό τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει ποιοτική παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ελαίων.

Βιολογικό θυμάρι

Θυμάρι το κοινό (Thymus vulgaris L.)

Το θυμάρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα μίας και χρησιμοποιούταν από Έλληνες, Ρωμαίους και Αιγυπτίους με αναφορές από τον Πλίνιο και τον Διοσκουρίδη. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν, πέρα από τη μαγειρική και την ιατρική, ως θυμίαμα για τους βωμούς και τους ναούς λόγω του ιδιαίτερου αρώματός του.

Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για το βαλσάμωμα των νεκρών και οι Ρωμαίοι στρατιώτες το έριχναν στο μπάνιο τους για να πάρουν θάρρος.

Μαγειρική: Το θυμάρι έχει μια έντονη, ελαφρώς πικάντικη γεύση γι’αυτό είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του. Μπορεί να συνοδεύσει κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά, σάλτσες, όσπρια και τυριά. Είναι ένα από τα βότανα που είναι ανθεκτικά στο μαγείρεμα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε από την αρχή για να βγάλει το άρωμά του, αλλά και σε μαρινάρισμα.

Συνδυάζεται, ειδικά στα ψητά, με φασκόμηλο και δενδρολίβανο.

Παραδοσιακές Ιδιότητες: Παραδοσιακά το θυμάρι χρησιμοποιείται ως αφέψημα για να ανακουφίσει το βήχα, το συνάχι και τα εντερικά προβλήματα καθώς έχει αντισηπτικές, αντιμυκητιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, λόγω των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γαργάρες για να αντιμετωπίσει αμυγδαλίτιδες, λαρυγγίτιδες και γενικά προβλήματα του λαιμού.

Θεωρείται επίσης τονωτικό και δυναμωτικό του πνεύματος.

 

Exit mobile version