Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τo χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας στο Νομό Ηλείας με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων.
Η μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία στην παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων σε ιδιόκτητους πειραματικούς και παραγωγικούς αγρούς καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε στα ήδη άριστα σπορόφυτα που είχαν προμηθευτεί, πολλαπλασιάσει και εγκαταστήσει οι γονείς μας, ήταν η προίκα μας για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.
Η συνεργασία μας με αξιόλογους ερευνητές απετέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας με σημαντική και πολύτιμη την καθοδήγηση και βοήθεια του Γεωπόνου-Ερευνητή Δρα Θεόδωρου Κουτσού, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων, εργαστήκαμε με πολύ κόπο, μεράκι και έρευνα.
΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρακτικές Βιολογικής Καλλιέργειας, υπό την εποπτεία της επιβλέπουσας εταιρείας πιστοποίησης (ΔΗΩ) που εφαρμόζουμε και το τοπικό ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κρήτης όπου βρίσκονται τα ιδιόκτητα αγροκτήματά μας, αποτελούν το “μυστικό” μας.
Βασική μας αρχή είναι η εξέλιξη της επιχείρησής μας να παραμένει πάντα προσηλωμένη στο βιολογικό τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει ποιοτική παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ελαίων.
Βιολογικό Θρούμπι
Θρούμπι (Satureja thymbra L.)
Το θρούμπι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για γευστικούς και θεραπευτικούς λόγους με αναφορές σε αυτό από τον Διοσκουρίδη, τον Θεόφραστο αλλά και από τους Ρωμαίους Πλίνιο και Βιργίλιο. Το όνομα του προέρχεται από την αρχαία ελληνική πόλη Θύμβρα που βρισκόταν κοντά στην αρχαία Τροία.
Στην αρχαιότητα ο Πλίνιος μας λέει ότι οι σάτυροι συχνά βρίσκονταν σε λιβάδια με θρούμπι, εξ’ου και η αφροδισιακή ιδιότητα που έδιναν οι ρωμαίοι σε αυτό αλλά και η λατινική ονομασία του Satureja.
Μαγείρεμα: Το θρούμπι έχει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη. Χρησιμοποιείται όπως αυτά σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια, κυνήγι, λουκάνικα, σαλάτες, μαρινάδες, σάλτσες, λαχανικά, όσπρια και πιάτα που έχουν ως βάση το αυγό αλλά είναι ιδανικό και για όλα τα δύσπεπτα πιάτα χάρη στις ιδιότητες του.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξύδι, σταφίδες και ελιές θρούμπες. Είναι ένα βότανο ιδανικό για μίξεις με άλλα βότανα, ιδίως θυμάρι και μπορεί να συνοδεύσει πιάτα με απαλή γεύση χωρίς να τα καλύψει.
Παραδοσιακές Ιδιότητες: Παραδοσιακά το θρούμπι χρησιμοποιείται ως αφέψημα για την βελτίωση του πεπτικού συστήματος, δρα κατά της διάρροιας, των κολικών, των σπασμών του εντέρου, των φουσκωμάτων και ανοίγει την όρεξη. Το αφέψημα θεωρείται επίσης ότι δρα σαν τονωτικό, κατά των ζαλάδων και ως εφιδρωτικό.
Μπορεί να βελτιώσει το αναπνευστικό μιας και μαλακώνει το βήχα, βοηθά στις βρογχίτιδες, στο άσθμα και είναι αποχρεμπτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γαργάρες για να επουλώσει πληγές του λάρυγγα και του στόματος μειώνοντας τον.
Αφού το βράσουμε και το χρησιμοποιήσουμε στο μπάνιο δρα ως χαλαρωτικό. Λόγω της ιδιότητάς του να διεγείρει τη μήτρα καλό είναι να το αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.