Η BioParnon ιδρύθηκε το 2013 έχοντας ήδη μια 10 ετία εμπειρία. Δραστηριοποιείται στον τομέα της καλλιέργειας και της εμπορίας φυτικών προϊόντων που προσφέρουν ιαματική και ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η παραγωγή αρωματικών φυτών, όπως είναι η ρίγανη, το χαμομήλι, το θυμάρι, το θρουμπί, το μελισσόχορτο(ή αλλιώς βάλσαμο), η λεβάντα και η λυγαριά, γίνεται:
- Με την βοήθεια καταρτισμένων ανθρώπων- παραγωγών, που αγαπούν την Γη και σέβονται την φύση.
- Με την χρήση προηγμένου εξοπλισμού που εξυπηρετεί την βιολογική καλλιέργεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η εργασία μας αφορά τόσο την καλλιέργεια όσο και την παραγωγή αρωματικών ελαίων, με την μέθοδο της απόσταξης, ενώ η δραστηριότητά μας εδρεύει και πραγματοποιείται στην θέση Ζυγός της κοινότητας Βούρβουρα, στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα Αρκαδίας σε έκταση 150 στρεμμάτων.
Σεβόμαστε απόλυτα την δραστηριότητα της φύσης και κατά τις καλλιέργειες δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα και εντομοαπωθητικά, καθώς επιθυμούμαι τα προϊόντα μας να διατηρούν την σύστασή τους αναλλοίωτη χωρίς να εμπεριέχουν ουσίες που αποδυναμώνουν και μεταλλάσσουν την σύστασή τους.
Για τις βιολογικές της καλλιέργειες η Bioparnon έχει λάβει πιστοποίηση από το «κτήμα ΒΙΩΜΑ». Πιστοποίηση έχουμε λάβει επίσης για τα χωράφια και τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής από την εταιρεία ΔΗΩ, που αποτελεί Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
Βιολογικό δενδρολίβανο
Το Δενδρολίβανο, γνωστό και ως αρισμαρί, είναι ένας αρωματικός, αειθαλής θάμνος με ύψος που δε ξεπερνά τα 2 μέτρα. Το χρώμα των ανθών του είναι μοβ, κυανόλευκο ή και λευκό.
Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα και μπορεί να φυτρώσει και σε βραχώδεις ορεινές περιοχές αφού προσαρμόζεται εύκολα με το γύρω περιβάλλον του. Οι βλαστοί του έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.
Η περίοδος ανθοφορίας του είναι παρατεταμένη και σταδιακή από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, αλλά ανθοφορεί όλο το χρόνο. Ήταν γνωστό φυτό ήδη από την αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών καθώς και ως καύσιμο για θυμίαμα.
Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής ως καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του.
Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.
Χρήσεις δενδρολίβανου
- Κυρίως στην μαγειρική, καθώς και για την παραγωγή αφεψημάτων. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Ιδιαίτερα στα ψητά δίνει μία χαρακτηριστική και ιδιαίτερη γεύση.
- Στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως σε γλυκά του κουταλιού.
- Στην φαρμακευτική. Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα.
- Καταπολεμά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, υπερκόπωση και εξάντληση.
- Και τέλος, από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, στη βιομηχανία καλλυντικών καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων.