Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τo χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας στο Νομό Ηλείας με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων.
Η μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία στην παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων σε ιδιόκτητους πειραματικούς και παραγωγικούς αγρούς καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε στα ήδη άριστα σπορόφυτα που είχαν προμηθευτεί, πολλαπλασιάσει και εγκαταστήσει οι γονείς μας, ήταν η προίκα μας για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.
Η συνεργασία μας με αξιόλογους ερευνητές απετέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας με σημαντική και πολύτιμη την καθοδήγηση και βοήθεια του Γεωπόνου-Ερευνητή Δρα Θεόδωρου Κουτσού, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων, εργαστήκαμε με πολύ κόπο, μεράκι και έρευνα.
΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρακτικές Βιολογικής Καλλιέργειας, υπό την εποπτεία της επιβλέπουσας εταιρείας πιστοποίησης (ΔΗΩ) που εφαρμόζουμε και το τοπικό ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κρήτης όπου βρίσκονται τα ιδιόκτητα αγροκτήματά μας, αποτελούν το “μυστικό” μας.
Βασική μας αρχή είναι η εξέλιξη της επιχείρησής μας να παραμένει πάντα προσηλωμένη στο βιολογικό τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει ποιοτική παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ελαίων.
Βιολογική ρίγανη
Βραβευμένη για 2 αστέρια στο Great Taste awards 2016.
Ρίγανη η Ελληνική (Origanum vulgare ssp. hirtum)
Στην Αρχαία Ελλάδα τη συναντάμε να είναι σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς τα γαμήλια στεφάνια συνήθιζαν να περιέχουν και κλαδιά ρίγανης. Η λέξη από τα αρχαία ελληνικά προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος που αναφέρεται στο φυτό που λαμπραίνει το βουνό.
Μαγείρεμα: Η ρίγανη είναι ένα βασικό συστατικό της ελληνικής (αλλά και της ιταλικής) μαγειρικής της οποίας κομμάτι έχει χτιστεί γύρω από το χαρακτηριστικό της άρωμα και την γεύση που αφήνει στο φαγητό. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να φανταστεί χωριάτικη σαλάτα χωρίς αυτήν;
Η ρίγανη μπορεί να συνοδεύσει πουλερικά, αρνί, ψωμί, πατάτες, φέτα, σαλάτες, σάλτσες με βάση τη ντομάτα, πίτες, αλμυρές τάρτες, αλλά και κατά το μαρινάρισμα κρεατικών ή ψαριών.
Για να μη χάσει το άρωμα της κατά το ψήσιμο του φαγητού καλό είναι να χρησιμοποιείται προς το τέλος του μαγειρέματος ενώ την τρίβουμε λίγο με το χέρι μας για να απελευθερώσει το άρωμα της.
Παραδοσιακές Ιδιότητες: Η ρίγανη έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση κάτι που αυξάνεται ειδικά όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αφέψημα κατά των πόνων περιόδου, είναι διεγερτική για τη μήτρα και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού έχει ισχυρές αντιϊκές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της χρόνιας ή οξείας βρογχίτιδας, του βήχα και έχει και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Τέλος διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.