Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τo χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας στο Νομό Ηλείας με αντικείμενο τη βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων.
Η μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία στην παραγωγή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αγροτικών προϊόντων, ελαίων και σπόρων σε ιδιόκτητους πειραματικούς και παραγωγικούς αγρούς καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταφέραμε να επιτύχουμε στα ήδη άριστα σπορόφυτα που είχαν προμηθευτεί, πολλαπλασιάσει και εγκαταστήσει οι γονείς μας, ήταν η προίκα μας για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας.
Η συνεργασία μας με αξιόλογους ερευνητές απετέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας με σημαντική και πολύτιμη την καθοδήγηση και βοήθεια του Γεωπόνου-Ερευνητή Δρα Θεόδωρου Κουτσού, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων φορέων, εργαστήκαμε με πολύ κόπο, μεράκι και έρευνα.
΄Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρακτικές Βιολογικής Καλλιέργειας, υπό την εποπτεία της επιβλέπουσας εταιρείας πιστοποίησης (ΔΗΩ) που εφαρμόζουμε και το τοπικό ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κρήτης όπου βρίσκονται τα ιδιόκτητα αγροκτήματά μας, αποτελούν το “μυστικό” μας.
Βασική μας αρχή είναι η εξέλιξη της επιχείρησής μας να παραμένει πάντα προσηλωμένη στο βιολογικό τρόπο καλλιέργειας που εξασφαλίζει ποιοτική παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ελαίων.
Βιολογικό δενδρολίβανο
Δεντρολίβανο (Rosmarinus οfficinalis L.)
Το δενδρολίβανο κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη αφού όταν αναδύθηκε από την θάλασσα αυτό τυλίχθηκε γύρω της. Στην αρχαία, αλλά και την νεώτερη Ελλάδα, χρησιμοποιούταν καιόμενο για τελετουργικούς λόγους σε ναούς των αρχαίων θεών και στις εκκλησίες.
Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι άμα το έκαιγες στην ύπαιθρο καθάριζε ο ατμοσφαιρικός αέρας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν επίσης ότι το δενδρολίβανο τόνωνε την μνήμη και το μυαλό και γι’ αυτό οι σπουδαστές το φορούσαν γύρω από το λαιμό τους ή το έπλεκαν στα μαλλιά τους.
Μαγείρεμα: Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής αλλά και της μεσογειακής κουζίνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών αφού μπορεί να αρωματίσει ψητά όπως ψάρια, αρνί, πουλερικά, κουνέλια, χοιρινό, βοδινό και πατάτες.
Το δενδρολίβανο λόγω των βελονοειδών του φύλλων καλό είναι να το ψιλοκόβουμε ή να το σπάμε σε ένα γουδί πριν το χρησιμοποιήσουμε για να μην μας είναι δυσάρεστο όσο το τρώμε. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αρωματικά φυτά το δενδρολίβανο είναι καλό να το βάζουμε από την αρχή του μαγειρέματος ειδικά στα ψητά.
Παραδοσιακές Ιδιότητες: Παραδοσιακά το δενδρολίβανο από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται ως ρόφημα για την βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Βοηθάει στην πέψη, ενάντια του φουσκώματος και της ανορεξίας. Επειδή είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος αντιμετωπίζει την ατονία, την υπερκόπωση κα την εξάντληση.
Τέλος, λόγω της αντιβακτηριδιακής δράσης του, βοηθά στα κρυολογήματα, τις βρογχίτιδες και το βήχα. Εξωτερικά το έγχυμά του χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για πληγές, φλεγμονές και κατά της κυτταρίτιδας.
Αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Στα χωριά το χρησιμοποιούσαν ως “εκτρωτικό”.