Την άνοιξη του 2005 ιδρύεται το Κτήμα Βίωμα, σε ιδιόκτητο αγρόκτημα στην Αριδαία Ν. Πέλλας. Δημιουργούνται οι πρώτες εγκαταστάσεις ενώ παράλληλα οργανώνεται και η πρώτη πειραματική βιολογική φυτεία παραδοσιακών ποικιλιών Τομάτας και Πιπεριάς.
Το Τμήμα Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών δημιουργήθηκε το 2005 για την Παραγωγή και πιστοποίηση Βιολογικών Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ)
Από το 2005 έως και σήμερα έχουμε πολλαπλασιάσει εκατομμύρια βιολογικά φυτά κηπευτικών, για επαγγελματίες αγρότες και ερασιτέχνες κηπουρούς. Στόχος μας είναι ο διαρκής εμπλουτισμός του καταλόγου μας με νέες προτάσεις και η συνεχής βελτίωση του πολλαπλασιαστικού μας υλικού.
Από την δημιουργία του φυτωρίου μας ασχοληθήκαμε με επαγγελματισμό στον τομέα παραγωγής, πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών. Τομέας που πιστέψαμε και πιστεύουμε, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια και χρόνο, ώστε να είμαστε παρόν στις εξελίξεις όσο αφορά καινούριες τεχνικές και τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Σήμερα απολαμβάνουμε την συνεργασία και εμπιστοσύνη πολλών επαγγελματιών παραγωγών – μεταποιητών αρωματικών φυτών, σε όλη την Ελλάδα.
Ελληνική ρίγανη
- Εποχή μεταφύτευσης: Άνοιξη – Φθινόπωρο
- Επίσημη ονομασία: Origanum vulgare ssp.hirtum
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΥΤΑ ΡΙΓΑΝΗΣ
Πολυετής (έως και 10 χρόνια) πόα, ύψους έως 80 εκ., με σκουροπράσινα φύλλα.
Τα άνθη λευκά, μικρού μεγέθους.
Η ελληνική ρίγανη πλεονεκτεί σε σχέση με την Ισπανική και την Τουρκική στο ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου, που κυμαίνεται από 1.8-8.2 ml/100gr ξηρού βάρους.
Ανάπτυξη σε γλάστρες: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε γλάστρες βαθιές, που στραγγίζουν καλά.
Ποτίσματα: Είναι πολύ ανθεκτικό είδος στην έλλειψη νερού. Ιδιαίτερα μετα το δεύτερο έτος, που έχει αναπτύξει και το ανάλογο ριζικό σύστημα. Μην ποτίζετε με μεγάλες ποσότητες νερού.
Αντοχές: Έχει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές και στις υψηλές θερμοκρασίες.
Συγκομιδή: κόβουμε όλο το φυτό σε ύψος 10 εκ. απο το έδαφος Πότε; στο στάδιο της άνθησης.
Χρήσεις: τα αποξηραμένα φύλλα της ρίγανης αρωματίζουν σαλάτες, κρέατα και ψαρικά. Το αιθέριο έλαιο (ριγανέλαιο), έχει αντιοξειδοτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιοτητες.