Ροδιτάκης: Έρχονται τα «έξυπνα εντομοκτόνα» από φυτικά εκχυλίσματα


Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την καταπολέμηση της tuta absoluta και του αλευρώδη στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου κ. Εμμ. Ροδιτάκης.

Όπως είπε αντικείμενο μελέτης του εργαστηρίου είναι η tuta absoluta και ο αλευρώδης, παρακολουθούν τις εξελίξεις στους σημαντικότερους εχθρούς της περιοχής όπως είναι η tuta absoluta και ο αλευρώδης. Παρακολουθούν επίσης τη συμπεριφορά και εξάπλωσή τους, ενώ παράλληλα καταγράφουν τις αποτελεσματικότητες των εντομοκτόνων.

Μέλημά τους να βρουν εναλλακτικές αντιμετώπισης με ήπια μέσα, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε ένα από αυτά τα προγράμματα ελέγχονται χημικά, που έχουν κατά βάση φυτική προέλευση, με εκχυλίσματα φυτικής προέλευσης, τα οποία προσπαθούν να ενσωματώσουν σε τρέχοντα προγράμματα φυτοπροστασίας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα , που αναφέρεται σε «έξυπνα εντομοκτόνα» τρέχει στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς όπου έχει εγκατασταθεί ένα θερμοκήπιο ώστε να εφαρμοστούν τα ήπια αυτά εντομοκτόνα, από το εργαστήριο σε συνθήκες αγρού. Αυτό είναι μια σύμπραξη ΕΛΓΟ Δήμητρα – ΙΤΕ – ΕΛΜΕΠΑ., ανέφερε ο κ. καθηγητής

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι και οι δυο αυτοί εχθροί tuta absoluta και αλευρώδη, έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα, με συνέπεια να γίνει εξαιρετικά δύσκολη η καταπολέμησή τους.

Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί ένα άλλο σύστημα καταπολέμησης τέτοιων εχθρών για τις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται πολυμετρικές και συνδυαστικές λύσεις όπως η χρήση ήπιων χημικών συνδυαστικά με παράγοντες βιολογικού ελέγχου, χρήση παγίδων και βέβαια τήρηση υγειονομικών μέτρων. Με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close